torna

Detall de la notícia

Imatge 3951010

Yllanes reitera que la solució a la vulnerabilitat energètica de Menorca passa per l'aposta per les energies netes

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut davant la Comissió d’Economia del Parlament de les Illes Balears per donar compte de la situació energètica a l’illa de Menorca.

Yllanes ha tornat a destacar que Menorca és, avui en dia, «la capdavantera» en energies renovables a les Illes. L’illa se situa al capdavant de les Balears en el camí cap a la transició energètica i encara agafarà més avantatge amb el parc de Son Salomó en marxa. Davant aquesta situació, el vicepresident ha apuntat que l’illa podria, fins i tot, abastir part de l’energia que ha de menester Mallorca en un dia d’hivern.

En tot cas, la solució a la vulnerabilitat energètica de Menorca es basa en l’aposta per les energies netes. Aquesta és la línia en la qual està fent feina la Conselleria. Per això, Yllanes ha plantejat la possibilitat d’estudiar altres models d’energies renovables com la microeòlica, que aprofita el vent, o l’aerotèrmica, que es nodreix de l’energia de l’aire. També s’analitzarà la viabilitat de generar bioenergia o energia de biomassa. En aquest cas, es tracta d’un tipus d’energia renovable procedent de matèria orgànica.

Avançar en la implantació de les energies renovables en aquest sentit implica tenir més opcions de generació i aprofitament de l’energia local i neta. Això suposarà un impuls més gran als objectius marcats en la Llei de canvi climàtic i transició energètica i en l’Estratègia Menorca 2030.

El vicepresident també s’ha referit als projectes que rebran ajuts per part de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). A Menorca, sis projectes que sumen un total de 61,8 MW de potència i 47,7 milions de pressupost, rebran 8,5 milions d’euros en subvencions, segons la resolució definitiva de l’IDAE.

En la Comissió d’Economia, el vicepresident també ha destacat que la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius fa feina perquè el subministrament energètic a Menorca estigui garantit. Una de les eines que ja està en marxa amb aquest objectiu és la comissió de seguiment del sistema elèctric de l’illa. Aquest grup de treball es va crear l’agost passat i ha estat format fins ara pel Consell Insular de Menorca, Endesa, Red Eléctrica i el Govern de les Illes Balears. A partir de la pròxima reunió, dilluns dia 28, i després que el vicepresident Yllanes així ho sol·licitàs a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també hi participarà el Govern central.