torna

Detall de la notícia

Imatge 3946800

La Conferència Sectorial d'Igualtat reforça la coordinació institucional per a la lluita contra la violència de gènere

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, han participat avui horabaixa a la Conferència Sectorial d'Igualtat, que ha estat presidida per la vice-presidenta del Govern i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat en funcions, Carmen Calvo. A la trobada s'han reforçat els mecanismes de coordinació institucional per a la lluita contra la violència de gènere. En primer lloc, s'ha informat sobre l'ampliació del servei 016, previst en el primer semestre de 2020, que facilitarà informació i assessorament jurídic sobre totes les formes de violència contra les dones, en compliment de l'establert en el Conveni del Consell d'Europa.  

La Conferència Sectorial d'Igualtat, en la qual estan representades totes les comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, així com la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha establert que, una vegada iniciat el nou servei del 016, es plantejarà un conveni de col·laboració, similar al que existeix actualment, al que podran adherir les comunitats autònomes. Aquest conveni recollirà els termes concrets de derivació als respectius telèfons autonòmics. L'ampliació del 016 inclou també la incorporació d'altres canals d'accés al servei: xarxes socials i aplicacions de missatgeria.

D'altra banda, el Govern ha informat a les comunitats autònomes sobre la propera signatura d'una instrucció conjunta sobre el funcionament de les Unitats de coordinació i violència sobre la dona de les delegacions i subdelegacions del Govern i adreces insulars, amb l'objectiu d'obtenir i facilitar dades estadístiques sobre totes les formes de violència contra les dones. La recollida de dades es realitzarà a través d'una eina específica que inclourà també els casos de dones ferides greus per violència de gènere.

La Conferència Sectorial també ha aprovat la creació d'un grup de treball sobre tracta amb finalitats d'explotació sexual, amb l'objectiu d'identificar i recollir recomanacions de propostes per a l'elaboració d'una Llei Orgànica de lluita integral i multidisciplinària contra aquest delicte.

Així mateix, el Govern i comunitats autònomes -entre elles, les Balears- elaboraran, a través d'un grup de treball, una proposta de pautes d'actuació per als punts de trobada familiar en casos de violència de gènere, atenent a les recomanacions del Defensor del Poble i amb la finalitat de millorar la coordinació i col·laboració entre les diferents administracions.

Finalment, l'ordre del dia també ha inclòs informació sobre la signatura, el passat 24 de setembre, d'acords de col·laboració entre l'Agència Espanyola de Protecció de Dades i diferents ministeris i organismes públics per a la protecció de la difusió il·lícita de dades personals i imatges sensibles a través d'internet. En concret, les comunitats autònomes han conegut el conveni signat amb el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat dirigit a prevenir i sensibilitzar enfront de la violència contra les dones i la protecció de les seves dades personals.

El conveni contempla de l'exercici del dret de supressió, una mesura inclosa en el Pacte d'Estat, que possibilita l'eliminació de fitxers digitals que permetin dur a terme un seguiment i parador d'una persona a partir de la introducció en motors de recerca digital de les seves dades personals.

En aquest enllaç es poden descarregar les imatges.(Autor: Borja Puig de la Bellacasa)

https://www.mpr.gob.es/multimedia/galeriasfotograficas/Paginas/2019/171019-igualdad.aspx