torna

Detall de la notícia

Imatge 3940231

Salut i Educació impulsaran programes de promoció de la salut en els centres escolars de les Illes Balears

Els consellers de Salut i d’Educació s’han reunit avui per coordinar estratègies que permetin fomentar hàbits saludables des de les escoles i instituts
Més de 16.500 alumnes i prop de 600 docents varen participar el curs 2018-2019 en el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut

Els consellers de Salut i Consum i d’Educació, Universitat i Recerca, Patricia Gómez i Martí March, han mantingut avui una reunió per abordar estratègies que permetin impulsar els programes de promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc en els centres escolars. A la trobada també han estat presents la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández.

Les accions que es duen a terme de manera conjunta entre els centres educatius i la Conselleria de Salut i Consum responen a l’objectiu d’oferir recursos als docents que els facilitin la seva funció envers la salut de la població escolaritzada i responen a tres vessants: la promoció de la salut, la prevenció de conductes de risc i l’atenció a infants amb problemes de salut crònics. 

Durant el curs 2018-2019 es varen impulsar 11 programes per a l’entorn educatiu de promoció i prevenció de conductes de risc, que comptaven amb material de suport:

 • Protocol d’educació per a la salut.
 • Les escales al cor.
 • Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut (CEPS).
 • Vida saludable.
 • Programa d’educació afectiva i sexual en l’àmbit educatiu «Amb tots els sentits».
 • «Bon dia, Salut»: prevenció d’addiccions per a les etapes d’infantil i primària.
 • THC supera el repte: prevenció selectiva del consum de cànnabis.
 • Decideix: programa escolar de prevenció de drogodependències i altres addiccions.
 • Repir@ire: programa escolar de prevenció del consum de tabac.
 • Taller de parentalitat positiva: per a les famílies.
 • Si ho tens clar, tria!: per a l’entorn universitari.

La Conselleria de Salut i Consum, amb la col·laboració dels centres educatius, també ha duit a terme 5 programes d’atenció a infants i joves, entre els quals hi ha la Consulta Jove, el Cooreducasalut (protocol de comunicació a infants i joves amb problemes de salut crònics en els centres educatius); el CooreducaSalutmental; el protocol de primers auxilis, o l’alerta escolar.

Tot seguit es presenten resultats del curs passat d’alguns dels programes esmentats.

Centres Educatius Promotors de la Salut (CEPS)

El Programa és una iniciativa dirigida a tots els centres adscrits a la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca (tant públics com concertats o privats) perquè la comunitat educativa adopti hàbits de vida saludables en un entorn favorable per a la salut. El curs 2018-2019 es varen presentar 51 centres educatius, 6 més que l’any anterior, que comprenen un total de 20.965 alumnes i 2.090 docents. Han participat directament en les activitats del projecte de salut 16.556 alumnes i 566 docents.

Programa d’educació afectiva i sexual «Amb tots els sentits»

Es tracta d’un programa que vol facilitar la possibilitat que els escolars puguin gaudir de formació en salut sexual i afectiva, de manera segura i responsable. Des que es va publicar el programa l’han sol·licitat 92 centres educatius (49 el curs 2017-2018 i 43 el curs 2018-2019). El nivell en què s’han impartit més sessions és segon d’ESO (133 sessions). 

Alerta escolar

El programa Alerta Escolar vol facilitar l’atenció immediata i eficient als alumnes escolaritzats que tenen una patologia crònica que pot provocar una urgència vital, i preveu la formació sanitària adequada per al personal del centre educatiu. Durant el curs 2018-2019 es varen incloure a la xarxa un total de 609 casos: 222 (36,4 %) per risc d’anafilaxi greu; 23 (3,77 %) per risc d’anafilaxi amb asma; 151 (24,79 %) per asma; 130 (21,3 %) per epilèpsia o convulsions; 43 (7 %) per cardiopaties, i 40 (6,5 %) per diabetis. Des de l’any 2009 el programa ha inclòs 1.567 alumnes.