torna

Detall de la notícia

Imatge 3939279

Tres de cada quatre estudiants d'FP troben feina en els tres anys posteriors a titular-se

Iago Negueruela i Martí March presenten els resultats d’un estudi que analitza la inserció laboral d’aquest col·lectiu

Més del 75% de les persones que estudien Formació Professional a les Balears tenen feina tres anys després d’haver acabat els seus estudis. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi que aquest dimecres han presentat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March.

El treball, elaborat entre les dues conselleries i l’IBESTAT, s’emmarca dins l’anàlisi de la Formació Professional que preveu el Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears 2018-2021 i té com a objectiu donar informació a estudiants que s’estiguin plantejant matricular-se en aquests tipus d’estudis, així com conèixer en profunditat el grau d’adequació de l’oferta formativa amb les necessitats del mercat laboral.

Els resultats demostren que la formació professional és una eina efectiva per millorar l’ocupabilitat de les treballadores i treballadors. En aquest sentit, Negueruela ha remarcat que opcions com la Formació Professional de grau superior són “una de les millors sortides cap al mercat laboral”.

El 15% de les persones que estudien FP tenen 30 anys o més i, en aquest sentit, Negueruela ha afirmat que aquest tipus d’estudis “ens permeten millorar la situació de persones que no van acabar l’ensenyament obligatori o que volen millorar la seva qualificació”.

Per part seva, March ha definit l’FP com un “element clau” que no només millora l’ocupabilitat de les persones que la cursen, sinó també una eina “contra l’abandonament escolar prematur” perquè ens permet “recuperar persones” que, en altres circumstàncies, sortirien del sistema educatiu.

L’estudi permet elaborar un perfil de les persones que estudien FP, amb un 52,3% d’homes i un 47,7% de dones, però també analitzar quines són les famílies professionals que ofereixen majors oportunitats laborals. Així, els cicles formatius relacionats amb el manteniment, edificació i obra civil i sanitat tenen unes taxes d’inserció superiors al 75%, mentre que d’altres formacions generen una ocupabilitat més baixa.

En qualsevol cas, el treball també mostra com, a major qualificació de la formació, major és la taxa d’inserció: de fet, sis de cada deu persones que estudien una Formació Professional de grau superior finalitzen el cicle tenint una feina, una xifra que en el cas de l’FP de grau mitjà arriba a les cinc persones de cada deu. I és per aquest motiu que també adquireix rellevància el fet que un de cada tres estudiants de Formació Professional bàsica (que permet l’accés a les FP de grau mitjà) continua els seus estudis després d’obtenir el títol.

A la presentació de l’estudi han assistit també el director general d’Economia i Ocupació, Llorenç Pou, i el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos.