torna

Detall de la notícia

Imatge 3915044

Una tortuga marina pon els ous per primera vegada en una platja de les Illes Balears


L’escalfament de la mar, més que probable explicació a l’expansió de les àrees de nidificació d’aquesta espècie cap a l’oest de la mediterrània

Un exemplar de tortuga marina (Caretta caretta) ha fet un niu i hi ha deixat 58 ous a la platja d’en Bossa, a Eivissa, aquesta passada matinada. La ràpida intervenció de la policia local d’Eivissa, alertada per l’112, ha permès protegir els ous en una zona que es trobava molt concorreguda, en aquells moments. Agents de Medi Ambient i personal del Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREM) han participat també en el trasllat dels ous a una ubicació més segura, dins dels límits del Parc Natural de Ses Salines. Al llarg del dia d’avui, personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) hi ha instal·lat una estructura pensada per a protegir els ous que podrien eclosionar en un termini aproximat de 60 dies.

Es tracta de la primera vegada que es registra una nidificació a les Illes Balears d’aquesta espècie, catalogada com a vulnerable. En canvi, a l’est de la mediterrània aquesta espècie se sol reproduir amb èxit. Per exemple, a l’illa de Zakinthos (Grècia), es van comptar fins a 1.465 nius l’any passat.

A la banda occidental de la mediterrània, en canvi, no hi havia evidències d’aquest fet fins a principis del segle XXI. Les primeres postes esporàdiques es van registrar a les províncies d’Almeria (2001), València i Barcelona (2006) i novament a Barcelona (2011). A partir de 2014, s’han registrat de manera ininterrompuda 46 esdeveniments (amb èxit o intents) de nidificació a les costes espanyoles.

A les Illes Balears, fins ara, les evidències eren escasses: el 2015, una tortuga femella va ser vista a platges d’Eivissa durant tres jornades consecutives. El 2017, una altra femella va ser vista a la platja de ses Figueretes mentre tornava a la mar. En ambdós casos, no es va trobar cap niu.

Davant aquests indicis, la Fundació Palma Aquarium, en col·laboració amb el Govern i el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), van posar en marxa el programa ANIDA, amb el suport d’entitats com el CREM d’Eivissa. ANIDA està destinat a informar i sensibilitzar sobre la possible aparició d’exemplars de tortugues a les platges balears i va dirigit a ajuntaments, organismes públics i particulars que puguin tenir relació amb les platges, especialment concessionaris de serveis (gandules, para-sols, lloguer d’embarcacions, xibius, etc.). En aquest sentit, cal destacar també que el Govern, en col·laboració amb altres entitats s’han desenvolupat protocols d’actuació en cas de nidificació.

Cal destacar, per tant, que l’esdeveniment que s’ha produït aquesta matinada ja era esperat. El canvi o l’expansió de l’àrea de nidificació de la tortuga marina cap a la mediterrània occidental està més que probablement motivat per l’escalfament de la mar provocat pel canvi climàtic.

La conselleria de Medi Ambient i Territori assumeix aquest nou repte de conservació mediambiental que, gairebé amb tota probabilitat, es convertirà de manera gradual en un fet habitual a l’arxipèlag, tal com està succeint al litoral mediterrani de la península. En aquest sentit, es demana tot el suport i col·laboració a ciutadania, institucions i mitjans de comunicació.

En cas que una tortuga sigui vista en una platja, es prega que ningú la toqui ni s’hi acosti a menys de quinze metres, que no se la fotografiï amb flash i que es truqui immediatament a l’112 per a que es posi en marca el protocol d’actuació que s’ha posat en marxa, per primera vegada, aquesta matinada, amb resultats més que satisfactoris.

En aquest sentit, la conselleria vol destacar i agrair la coordinació i entrega de tot el personal (policia local d'Eivissa, ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, Agents de Medi Ambient, voluntaris del CREM, personal del Parc Natural de Ses Salines, IBANAT) que ha participat en la protecció i trasllat dels ous, aquesta passada matinada.