torna

Detall de la notícia

Imatge 3913992

Una de cada cinc persones que sol·liciten ser reconegudes com a dependents pateixen la malaltia d'Alzheimer o altres demències

Afers Socials vol conscienciar la població de l’impacte d’aquesta malaltia el Dia Internacional de l’Alzheimer

Els primers vuit mesos de l’any, la Conselleria d’Afers Socials i Esports ha fet 4.588 noves valoracions a persones que sol·liciten ser reconegudes com a dependents, i en una de cada cinc és present el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer o d’altres demències.

En total, del gener a l’agost d’enguany, 992 persones han entrat en el Sistema d’Atenció a la Dependència amb el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer i d’altres demències. D’aquestes persones, 339 tenen la malaltia d’Alzheimer, 199 demència vascular i 454 una demència no especificada.

Pel que fa a l’edat d’aquests nous dependents, 964 són majors de 65 anys i 666 tenen més de 80 anys.

Segons la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, “avui, dia 21, dia internacional per visibilitzar la malaltia d’Alzheimer, amb les dades que tenim de la Conselleria, podem constatar que és una malaltia lligada a la vellesa i, per tota l’evolució demogràfica de la nostra comunitat autònoma, sabem que aquesta malaltia serà cada vegada més present”.

Suport a les famílies

La Conselleria d’Afers Socials i Esports treballa per donar resposta a les necessitats de les persones que pateixen aquesta malaltia però també a les del seu entorn familiar. Per això, Fina Santiago explica que “des de la Conselleria també creim que s’ha de prestar una especial atenció als familiars cuidadors. En aquest moment impartim cursos per als familiars cuidadors que tenen cura d’aquestes persones, però pensam que, durant aquesta legislatura, també s’han de fer altres programes, perquè mentre no hi hagi una cura per a aquesta malaltia és damunt les famílies i damunt els serveis socials que recau l’atenció a aquestes persones”.

Recerca i autonomia

Per la Conselleria també és molt important que es doni suport a la recerca i que es faci feina per la promoció de l’autonomia d’aquestes persones i per la seva cura.

20.785 dependents

Cal recordar que les persones en situació de dependència tenen el dret subjectiu de ser ateses pel Sistema d’Atenció a la Dependència. Ara mateix hi ha 20.785 persones que es beneficien del Sistema d’atenció a la Dependència, amb un total de 29.450 prestacions.

Servei d’atenció residencial

2.851

Centres de dia i de nit

1.831

Prestacions econòmiques vinculades al servei

763

Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar

14.422

Ajuda a domicili

1.002

Servei de promoció de l’autonomia

2.328

Teleassistència

6.253

Total de prestacions

29.450

NOTA: S'inclouen declaracions de la consellera Fina Santiago