torna

Detall de la notícia

Imatge 3906361

El vicepresident Juan Pedro Yllanes anuncia mesures per a la implementació de les energies renovables a llars, empreses i edificis públics

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut a la Comissió d’Economia del Parlament de les Illes Balears per explicar els objectius de la Conselleria durant aquesta legislatura. 

La prioritat màxima és dirigir el canvi de model energètic de les Illes Balears, segons ha especificat Yllanes. Per això, promourà l’autoconsum i la instal·lació de plaques solars a les cobertes, entre d’altres actuacions. 

Pel que fa a l’autoconsum, l’objectiu és continuar treballant per ampliar el nombre de persones interessades en instal·lar sistemes d’autoconsum energètic. La feina feta durant els darrers anys ha permès passar de les poc més de 270 sol·licituds d’ajudes en aquest sentit l’any 2018 al milenar durant aquest any 2019. Això demostra que la ciutadania està implicada i que fan falta polítiques que continuïn facilitant aquest canvi de model.

Yllanes també s’ha referit a la lluita contra la pobresa energètica. «És una prioritat», ha dit. Ha recordat, a més, que la Conselleria ja ha presentat un projecte per ser finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible. Consisteix en incentivar la col·locació de plaques solars a establiments turístics, a més d’edificis públics i comunitats de veïnats, l’energia sobrant de les quals es destinarà, de manera obligatòria, a llars vulnerables. 

La instal·lació de plaques solars a les cobertes dels aparcaments dels hospitals públics també és una de les finalitats de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. Una feina que està previst que estigui enllestida abans que acabi la legislatura i que permetrà que els centres hospitalaris s’autoabasteixin amb energia neta. També s’hi instal·laran punts de recàrrega de vehicles elèctrics. 

Quant a la xarxa de punts de recàrrega, i després que la subvenció a ajuntaments i consells per instal·lar-ne no hagi anat sempre associada a un bon servei, Transició Energètica vigilarà el seu bon funcionament i impulsarà contractes de manteniment. 

Institut Balear de l’Energia

La creació, en breu, de l’Institut Balear de l’Energia impulsarà les mesures necessàries perquè la transició energètica sigui real i justa. La posada en marxa de l’IBE permetrà, a més, que l’energia renovable arribi allà on el mercat no hi arriba i ho faci adequada al territori.

D’aquesta manera, els paràmetres d’emissions s’aniran acostant als nivells de reduccions que marca la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica: un 40 % al 2030 i un 90 % al 2050.

Centrals tèrmiques i enllaços

Se seguirà el calendari previst per al tancament definitiu de les turbines més contaminants de les centrals tèrmiques. També s’avançarà en tots els tràmits i actuacions que competeixen a la Conselleria perquè els enllaços entre les Illes i amb la Península siguin una realitat i garanteixin el subministrament elèctric.

Comerç i joc

La defensa del micro, petit i mitjà comerç, així com del comerç emblemàtic, és essencial dins dels objectius que s’ha marcat la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius per a la legislatura. Per això, es continuaran programant convocatòries d’ajudes i subvencions per al sector.

Una de les apostes és el desenvolupament dels centres comercials a "cel obert". Així es donarà un impuls a la dinamització de pobles i ciutats fent, a la vegada, que siguin més competitius davant de les grans superfícies. 

També es crearà la mesa del comerç i la xarxa d’establiments emblemàtics de les Illes Balears, a l’estil de la catalogació feta a Palma per l’Ajuntament.

En matèria de joc, Juan Pedro Yllanes es compromet a fer feina per regular la proliferació de salons de joc i cases d’apostes i lluitar contra les addicions al joc juntament amb la Direcció General de Salut Pública. Una de les actuacions previstes és l’establiment de plans d’inspeccions anuals amb el suport de la Brigada de Joc de la Policia Nacional.

Innovació

El vicepresident i conseller Juan Pedro Yllanes també ha exposat les línies d’actuació de la Conselleria en matèria d’Innovació. Actuacions que van de la mà de la transició energètica amb l’objectiu de millorar els nivells de productivitat i de sostenibilitat ambiental i social de les Illes.

Per això, el compromís durant els pròxims quatre anys és incrementar la inversió en innovació fins al punt d’atracar-la a la mitjana nacional.

Política Industrial

Transició Energètica i Sectors Productius donarà continuïtat al Pla d’Indústria 2018-2025 i apostarà pels sectors estratègics com ara el de les energies renovables, el nàutic, l’aeronàutic, el de la moda o el de les indústries culturals i audiovisuals. En aquest sentit, la celebració del Saló Nàutic de Palma seguirà sent un dels projectes clau de la Conselleria. 

Per tirar endavant polítiques que facin això possible la vicepresidència del Govern col·laborarà amb entitats com la Fundació Impulsa i les Cambres de Comerç.