torna

Detall de la notícia

Imatge 3873456

Satisfacció en el Govern pel preacord del conveni col·lectiu a Comerç,que presenta una pujada salarial de l'11% a quatre anys

El Govern entra amb un acord a tres bandes per ampliar la formació per al sector, crear una fundació per prevenir riscos i impulsar plans d’igualtat a totes les empreses

Uns 62.000 treballadors i treballadores assalariades es beneficiaran d’aquest conveni, que entrarà en vigor en el 2020, amb efectes retroactius a l’abril de 2019

Els representants de les organitzacions sindicals (UGT, CCOO i USO) i les patronals de del comerç (AFEDECO i PIMECO) han arribat avui a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball a un principi d’acord en el nou conveni col·lectiu sectorial. La reunió ha estat presidida pel conseller Negueruela i també hi han participat el director general de comerç Miquel Piñol, la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham i el director de l’IBASSAL, Rubén Castro.

Aquest preacord contempla, entre d’altres aspectes, un increment salarial de l’11% en quatre anys (un 3% el 2020 i el 2021 i un 2,5% els altres dos); Negueruela ha destacat que es tracta d’un bon acord i ha agraït “l’esforç que han fet sindicats i patronals, que han demostrat ser un exemple de serietat i enteniment en cercar solucions abans de plantejar situacions de conflictes. Un dels grans convenis de les Illes que es tanca amb acord i dialogant”.

El conveni col·lectiu de Comerç de les Illes Balears beneficiarà 62.000 treballadores i treballadors, que són les persones assalariades en el sector. La gran majoria d’aquestes fan feina en petites pimes, ja que les empreses d’entre 1 i 9 treballadors són el 92% del total del teixit empresarial del sector a les Illes Balears (descomptant els comerços sense assalariats, que són 7.457 de les 16.442 empreses que hi ha en total).

L’increment salarial preacordat, que s’ha de ratificar el setembre, se suma al 6,5% a tres anys que ja es va acordar en el darrer conveni i és possible gràcies a un context econòmic favorable que permet millorar les condicions laborals de les plantilles, segons ha assenyalat el conseller.

El conseller Negueruela ha explicat aquest acord “llança un missatge important” perquè “demostra la fortalesa de la nostra economia: una economia estable, que creix de manera important i que redistribueix millor la riquesa”.

Les millores del nou conveni passen també per reconèixer als treballadors i treballadores el 100% del salari durant els tres primers dies de la primera baixa per Incapacitat Transitòria de l’any. A més, es contemplen mesures de conciliació familiar i personal, com el reconeixement a les parelles de fet dels mateixos drets que ja tenen els matrimonis.

Acords tripartits  amb el Govern

A la reunió també s’ha arribat a diversos acords a tres bandes entre el Govern, la patronal i els sindicats, on l’Administració autonòmica es compromet a:

  • Impulsar la millora de la formació professional adreçada a aquest sector. Per exemple, un dels àmbits on la formació incidirà són cursos de carnisseria i peixateria per a formar nous professionals.
  • Crear una Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals, amb una gestió tripartida del Govern de les Illes Balears, els sindicats i les organitzacions patronals igual que ja existeix en altres sectors. D’aquesta manera, la Comunitat tindrà instruments de prevenció sectorials a les principals activitats econòmiques que s’hi desenvolupen: hostaleria, construcció i comerç.
  • Incentivar l’elaboració de Plans d’Igualtat a les empreses que no estan obligades a tenir-ne (empreses de menys de 50 treballadors) i reduir els terminis d’implantació per a aquelles empreses que sí n’han de tenir d’acord amb la nova normativa vigent (empreses d’entre 50 i 250 treballadors).

Pinyol ha remarcat que “l’acció conjunta de Govern” per arribar a aquests acords, que converteixen el conveni en “molt avantatjós”  per als treballadors i treballadores, ja que “sens dubte ajudarà el sector a tenir l’estabilitat que es mereix” i a “augmentar la productivitat”.

El conveni té una vigència de quatre anys, que s’estén des de l’1 d’abril del 2019 (amb efectes retroactius) al 30 de març del 2023.