torna

Detall de la notícia

Imatge 3873158

Menorca acollirà per primera vegada la Gala del Turisme de les Illes Balears, que se celebrarà el 26 de setembre

El Pla de Lluita Contra la Precarietat Laboral incorpora per primera vegada el control del registre de jornada, que a Menorca es farà a unes 120 empreses

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, han anunciat aquest matí que Menorca acollirà la Gala del Turisme de les Illes Balears per primera vegada des de la instauració d’aquest esdeveniment. Susana Mora ha indicat que aquesta decisió del Govern suposa un gest d’elevat simbolisme cap a aquesta illa.

Per la seva banda, Iago Negueruela ha afegit que el Govern amplia a la primera setmana de setembre la data de presentació de candidatures a aquest premi, a fi de poder incorporar més entitats que han treballat per la sostenibilitat i la qualitat en el destí turístic.

Negueruela ha mantingut avui una reunió amb la presidenta Susana Mora per tractar diversos aspectes relacionats tant amb l’àmbit laboral com en el turístic. En aquest sentit, ha volgut destacar el diàleg i la coordinació que mantenen ambdues institucions, una sintonia que ja es va iniciar en l’anterior legislatura, «per exemple, amb la posada en marxa de totes les línies de formació que s’imparteixen ja en el Centre de Referència Nacional Centre del Mar de Menorca».

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat avui a Menorca el Pla de Lluita contra la precarietat laboral de 2019 en aquesta illa. Els mesos de juliol i agost, 32 inspectors efectuaran un total de 1.300 actuacions; d’aquests inspectors, 6 realitzaran 240 visites a l’illa de Menorca.

 

Pla de Lluita contra la precarietat

D’altra banda, Iago Negueruela, ha presentat avui el Pla de Lluita contra la Precarietat que es desenvolupa a Menorca, juntament amb la presidenta Susana Mora, i ha indicat que, com a novetat i per primera vegada es realitzarà un control del registre de jornada laboral dels treballadors i treballadores, que al conjunt de les Illes abastarà a prop de 700 empreses i que a Menorca arribarà a unes 120 empreses; aquests controls es realitzaran en el mateix temps que s’efectuen les inspeccions del Pla de Lluita. D’aquesta manera, el Pla de Lluita ja s’ajusta al Reial Decret Llei de Mesures Urgents de protecció social i de Lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, aprovat enguany pel Govern central.

El Pla de Lluita contra la precarietat laboral de 2019   es desplega entre  els mesos de juliol i agost, amb 32 inspectors que efectuen un total de 1.300 actuacions; d’aquests inspectors, 6 realitzaran 240 visites a l’illa de Menorca.

La finalitat d’aquesta campanya cerca combatre la precarietat en diferents àmbits per:

  • Transformar aquells contractes temporals que no tenen causa real en indefinits.
  • Convertir els falsos “temps parcials” en contractes a temps complet

- Controlar el compliment del registre de jornades dels treballadors/es

 

En acabar la campanya es farà un balanç amb els principals resultats d’aquest estiu.

 

Els resultats de campanyes anteriors

Des de l’aplicació del primer Pla de Lluita el 2015, més de 24.000 treballadors/es han vist millorades les seves condicions de treball; en el cas d’Eivissa , el nombre de persones beneficiades en aquests darrers quatre anys ha estat de 2.140.

Només en el 2018, el nombre de treballadors i treballadores beneficiades directament de l’operatiu estival va superar les 510: 449 contractes van ser transformats de temporals a indefinits; 49 treballadors van tenir una ampliació de jornada i en 12 ocasions es van detectar faltes d’alta a la Seguretat Social.

El Pla de Lluita contra la Precarietat ha anat demostrant la seva eficàcia any rere any. Una dada que avala la seva importància és l’evolució de la taxa de temporalitat (que a les Illes Balears ha passat del 19,5% en el juny de 2015 al 15,9% al juny del 2019) i la taxa de parcialitat, que en els darrers quatre anys ha passat del 36,9% en el 2015 al 34,9% en el 2019. Aquest descens de 2 punts percentuals contrasta amb el lleuger increment de la taxa que ha experimentat la mitjana nacional en el mateix període de referència.