torna

Detall de la notícia

Imatge 3852364

56 projectes de parcs fotovoltaics a les Illes Balears opten al finançament de l'IDAE

La línia d’ajudes del Govern central està dotada amb 40 milions d’euros i està cofinançada pels fons FEDER

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el director general de l'IDAE, Joan Herrera; el director general d'Energia del Govern, Ferran Rosa, i el director d'Energies Renovables i Mercat Elèctric de l'IDAE, Joan Groizard, han donat compte de les sol·licituds presentades a la convocatòria d'ajudes de l'IDAE per a la instal·lació de parcs d'energia solar a les Illes Balears.

Projectes presentats

Fins a 56 projectes s’han presentant a la convocatòria d’ajudes de l’IDAE (’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia) per a parcs fotovoltaics. Unes subvencions de l’entitat pública dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica que estan cofinançades pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquesta primera línia d’ajudes ha superat les expectatives previstes. Les sol·licituds presentades sumen un total de 41 milions d’euros i 335 megawatts. Això suposa més potència i un milió d’euros més que la dotació prevista en la convocatòria, que és de 40 milions d’euros i 240 megawatts.

En aquest sentit, la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius destaca l’interès creixent que té el sector privat per invertir en energies renovables; fet que demostra, també, segons el vicepresident i conseller Juan Pedro Yllanes, l’aposta ferma de les Illes Balears per les energies alternatives i evidencia que el Govern central ha de continuar invertint per tal de promoure-les.

Per la seva banda, el director general de l’IDAE ha destacat els avantatges que suposa l’impuls de projectes d’energies renovables, com ara la generació d’ocupació, la reducció del cost de l’energia i l’increment del valor afegit a les Illes Balears, un territori especialment sensible des del punt de vista paisatgístic i mediambiental.

Distribució de les ajudes

Els projectes de parcs fotovoltaics més petits, de fins a 10 megawatts, rebran una ajuda que pot arribar al 30 % del seu pressupost. L’ajuda màxima per als més grans, de més de 10 megawatts, serà del 20 %. Tenint en compte l’aportació de l’IDAE i la que farà el sector privat, la inversió total serà de 260 milions d’euros.

Els promotors podran triar rebre la subvenció de forma anticipada o una vegada executat el projecte. Les obres hauran d’estar enllestides, com a màxim, l’any 2022.

Dels projectes presentats a aquesta primera línia d’ajudes de l’IDAE, 47 són a Mallorca, 6 a Menorca, 1 a Formentera i 2 a Eivissa. En aquest darrer cas, serien els primers parcs d’energia solar de l’illa, ja que, avui dia, Eivissa no en té cap.

En l’actualitat, les Illes Balears tenen un total de 38 parcs fotovoltaics. D’aquests, 35 són a Mallorca, 2 a Menorca i 1 a Formentera. A més, n’hi ha altres 20 en tramitació.

La posada en marxa d’aquests parcs d’energia solar permetrà arribar al 10 % de renovables. L’any passat, les energies renovables pures suposaren un 2,5 % de la producció elèctrica a les Illes.

Objectius 2030-2050

Amb aquesta primera línia d’ajudes de l’IDAE el Govern de les Illes Balears avança cap els objectius fixats en la Llei de canvi climàtic i transició energètica, aprovada al febrer d’enguany:

  • Any 2030: 35 % d’energies renovables, 23 % d’estalvi energètic i reducció del 40 % de les emissions contaminants.
  • Any 2050: 100 % d’energies renovables i tenir unes Illes Balears lliures de combustibles fòssils.

Detall dels projectes presentats:

  MALLORCA  

      MENORCA

     EIVISSA

   FORMENTERA

PROJECTES

47

6

2

1

AJUDES SOL·LICITATS

31,6 M €

8,5 M €

1,2 M €

277.805 €

PRESSUPOST ELEGIBLE      

213,7 M €

47,7 M €

5,1 M €

1,6 M €

POTÈNCIA TOTAL

265,7 MW

61,8 MW

6,2 MW

1,9 MW