torna

Detall de la notícia

Imatge 3801006

Tertúlies sobre Canvi Climàtic

Veniu a les Tertúlies sobre Canvi Climàtic. Us convidam a prendre alguna cosa i a compartir les vostres inquietuds amb experts en la matèria

Les jornades estan organitzades per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic (GOIB) i el Consell Insular de Mallorca, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient i la Setmana Europea de l'Energia Sostenible.

 

Saps el que compres?

Manacor. Dijous 13 de juny a les 18.00 h

Ca ses Cusses (carrer del Capellà Pere Llull, 4)

 

Integració de les energies renovables en el nostre paisatge

Llucmajor. Dimarts 18 de juny a les 18.00 h

Cafè Colom (plaça d'Espanya, 19)

 

Els reptes del canvi climàtic per al turisme

Calvià. Dimecres 19 de juny a les 18.00 h

Bar Trinxet (carrer Major, 49)

 

Reserves de plaça i informació a través de:

https://bit.ly/2HVb7aO

Tel. 971 71 99 65

 

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, el Govern de les Illes Balears a través de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic i el Consell Insular de Mallorca organitzen una sèrie de xerrades per sensibilitzar a la ciutadania.

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea per promoure que organitzacions públiques i privades desenvolupin activitats i esdeveniments que impliquin els ciutadans i els agents energètics cap a una transició energètica neta, emmarcats en els Energy Days.

Podeu trobar tota la informació de les jornades a la pàgina web de la Comissió europea "Sustainable energy week" (veure enllaços al final de la pàgina).

Així mateix, el 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Instituït per les Nacions Unides per fomentar la sensibilització i l'acció a nivell mundial per a la protecció del nostre medi ambient. Cada any es tria un tema nou com a protagonista perquè en tot el món es promoguin causes ambientals. La lluita contra la contaminació de l'aire serà protagonista el proper 5 de juny de 2019 i s'instarà els governs, la indústria, les comunitats i els individus a tot el món a unir-se per explorar les solucions a aquest problema global a través de les energies renovables i les tecnologies sostenibles.

L'organització de les xerrades respon al ferm compromís de les institucions balears amb el medi ambient i el compliment de la disposició addicional novena (Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l'Energia) de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica: "el Govern fomentarà l'adhesió dels municipis de les Illes Balears al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia impulsat per la Comissió Europea". la mateixa llei, en el seu article 22, estableix que " els municipis de les Illes Balears han d'aprovar plans d'acció per al clima i l'energia sostenible, d'acord amb la metodologia adoptada en l'àmbit de la Unió Europea ".

El Pacte Pacte de Batles i Batlesses de la Comissió Europea (Covenant of Mayors) és una iniciativa europea que convida als municipis, ciutats i regions a comprometre de forma voluntària a:

  • Reduir en un 40% de les emissions de CO2 en el territori mitjançant la millora de l'eficiència energètica i d'un major ús de fonts d'energia renovables.
  • Augmentar la resiliència davant els impactes del canvi climàtic, és a dir, adaptar-se (preparar-se) per als efectes adversos provocats pel canvi climàtic.
  • Augmentar la cooperació amb les autoritats locals i regionals per a la millora de l'accés a una energia segura, sostenible i assequible.

 

 

 El Govern de les Illes Balears (a través de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic) i el Consell Insular de Mallorca van signar, el 2018, la nova declaració de compromís dels coordinadors territorials per al període 2030, reafirmant la col·laboració conjunta que es va formalitzar el 24 de gener de 2017 amb la signatura d'un conveni per a l'impuls del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a l'illa de Mallorca

En aquest sentit la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat (CTEM), juntament amb el Consell Insular de Mallorca (CIM), organitza un cicle de taules rodones que potenciïn la sensibilització i la motivació de la ciutadania perquè esdevingui agent actiu del consum responsable i sostenible. Aquestes tertúlies es plantegen amb un format una mica diferent: es tracta de reunir a quatre ponents, amb una persona dinamitzadora, dins d'un bar-restaurant, parlant de temàtiques diferents. Els assistents podran gaudir d'una beguda i alguna cosa per picar (tot pensat en termes de sostenibilitat).

Les tertúlies seran de dues hores de durada (de 18.00h a 20.00h) i tindran lloc a tres punts diferents de l'illa, i en tres dies diferents per poder donar més oportunitats d'assistència a les persones interessades. Les diferents temàtiques a tractar estan relacionades amb els canvis que es duran a terme a la transició de la nostra societat cap a un nou model més implicat amb l'autoconsum sostenible i responsable.

 

  • Dijous, 13 de juny de 2019. Saps el que compres? (Manacor)

Objectiu: conscienciar els participants de la nostra responsabilitat com a emissors de carboni.

Debat: propiciar la participació dels assistents perquè puguin modificar els seus hàbits a l'hora de comprar: les ecoetiquetes, els residus, el càlcul de la petjada de carboni i com reduir aquestes emissions.

 

  • · Dimarts, 18 de juny de 2019. Integració de les energies renovables en el nostre paisatge. (Llucmajor)

Objectiu: donar a conèixer les obligacions que marca la nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica pel que fa a la instal·lació d'energies renovables en edificis públics, reforma d'edificis, noves edificacions, grans aparcaments i edificacions aïllades.

Debat: Aquestes mesures canviaran el nostre paisatge urbà i rural i s'hauran reglamentar, així com buscar noves zones d'implantació d'energies renovables no contaminants: com repercutirà en el paisatge urbà i rural de la nostra illa la implantació d'aquestes plaques fotovoltaiques?

  • Dimecres, 19 juny de 2019. Els reptes del canvi climàtic per al turisme. (Calvià)

Objectiu: donar a conèixer com afectarà el canvi climàtic al sector turístic a les Illes Balears. Explicar les mesures que estan damunt de la taula perquè el sector disminueixi la seva contribució al canvi climàtic i sigui capaç d'adaptar-se als futurs canvis que es produiran.

Debat: Tenint en compte els recents estudis que parlen de l'augment del nivell del mar i el que suposa d'entrada i desaparició de platges, la reducció dels fluxos de turistes nord-sud a la recerca de sol i platja a causa del bon temps en els països nòrdics, i altres tants impactes com va a abordar el sector turístic els reptes que planteja el canvi climàtic?