torna

Detall de la notícia

Imatge 3794433

El Govern identifica Julià Fullana, un dels cossos trobats al Pou de s'Àguila de Llucmajor

El passat mes de febrer es varen trobar tres cossos a 47 metres de profunditat del pou de s'Àguila, situat a la finca particular del Porxat a la Marina de Llucmajor. Tots tres presentaren fractures de trauma peri mortem, possiblement a causa de la caiguda dins el pou.


La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears va encarregar aquesta exhumació i la resta de les incloses en el Pla d'Actuació 2018 a l'equip tècnic d'Aranzadi que va treballar  en la recerca dels cossos dels represaliats que podrien trobar-se a dins el pou i a la seva posterior identificació.

Avui s’ha conegut que un dels cossos trobats correspon a Julià Fullana Mas, qui l'agost de 1936 va ser detingut, torturat i llançat viu, segons els testimonis, al pou de s'Àguila per falangistes. Julià Fullana era fill de Joan Fullana, un dels fundadors del partit socialista de Llucmajor i tenia entre 26 i 30 anys quan l'assassinaren. Treballava a la pedrera de Son Fullana.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears ha treballat aquesta legislatura per la recuperació de la memòria històrica de les Illes Balears, en col·laboració amb l’associació memorialista Memòria de Mallorca. La tasca desenvolupada per l’associació durant molts d’anys ha facilitat la identificació dels cossos trobats. L’equip tècnic d’Aranzadi ha estat l’encarregat de portar a terme les tasques d’exhumació i la posterior identificació dels cossos trobats.

Cal recordar que tots aquells familiars de represaliats pel franquisme poden realitzar les proves d’ADN a l’edifici de la Conselleria de Cultura, al Velòdrom Illes Balears (C/Uruguai, s/n, Palma).