torna

Detall de la notícia

Imatge 3756094

Govern, Ajuntament i UIB uneixen esforços per posar en marxa el projecte del Parc Agrari al nord de Palma

El Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma i la UIB col·laboraran en un projecte pilot per a la creació d’un parc agrari a la zona rural periurbana del nord de Palma, seguint el recorregut de la síquia d’en Baster. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assistit a la presentació de l’estudi d’aquest projecte, dut a terme per l’antropòloga Margalida Mulet, i en el qual hi han participat diferents entitats i particulars implicats en el projecte.
“Aquest projecte ha de servir per refer els vincles entre la ciutat de Palma i el seu entorn rural i posar en valor tot aquest espai de gran valor paisatgístic i patrimonial; un espai que s’ha de protegir per tal que mantengui la seva realitat agrícola i tot allò que implica en sostenibilitat, diversificació, innovació, patrimoni i cultura”, ha destacat la presidenta, qui també ha posat en valor l’activitat que hi duen a terme els pagesos que han mantingut la seva activitat en una zona que “pateix desequilibris i perills evidents, però on també hi ha gent que durant anys ha fet possible que es conservàs, que s’hi ha compromès i ha permès mantenir aquest espai, que ara volem que sigui més agrari i més productiu”.
Per la seva banda, el batle de Palma, Antoni Noguera, ha indicat que aquest projecte conjuga els elements per “enfortir un sector estratègic com és l'agricultura, sobretot l'ecològica, des de l'àmbit econòmic, ambiental i social”. Així mateix ha subratllat que, per fer-lo realitat, “és imprescindible engegar el projecte des del minut 0 amb les entitats i associacions implicades, per això és important posar en marxa el grup motor entre institucions i entitats per desenvolupar el projecte”.
El rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, ha destacat la participació de la UIB a través del projecte “SmartPark” dedicat a la innovació i transferència de coneixement en el cicle de l’aigua i el paisatge, amb l’objectiu de “convertir el campus universitari en un campus de referència on poder observar, estudiar i testejar tecnologia que després es pugui transferir i aplicar a la resta de les Illes i del món. El cas del parc agrari Palma Nord serà una primera passa tangible, que a més permetrà transferir coneixement a la societat”.

El primer parc agrari de les Illes
El projecte del que ha de ser el primer parc agrari de les Illes és una iniciativa en què participen el Govern, l’Ajuntament de Palma i la Universitat de les Illes Balears i en què es preveu la implicació d’una gran diversitat d’agents tant públics com privats. El seu objectiu és aturar el procés de deteriorament ambiental i patrimonial d’aquest espai ‑la zona de la síquia d’en Baster i la font de la Vila‑ i, paral·lelament, procurar que l’activitat i les explotacions agràries hi siguin viables, tot seguint uns criteris de sostenibilitat. Per aquest motiu, el projecte s’enfoca des d’una perspectiva transversal i multidisciplinar, en què serà necessària la coordinació entre les institucions i també amb els agents que actuen en el territori. Per part del Govern, s’hi preveu la implicació de diferents departaments, com els de salut, educació, agricultura o innovació.
L’estudi presentat avui és el resultat de més d’un any de treball en xarxa amb els agents relacionats amb el futur parc agrari i preveu la futura signatura d’un protocol entre les institucions implicades. Cal destacar que aquest projecte està emparat per la Llei agrària 3/2019, que defineix l’activitat agrària com a estratègica per a la societat i l’economia de les Illes Balears i que estableix els mecanismes de creació dels parcs agraris.
La reunió informativa s’ha duit a terme al casal de barri “Sa Garriga” de Son Sardina i també hi han estat presents el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i diverses entitats i particulars relacionats amb el projecte.