torna

Detall de la notícia

Imatge 3756081

La planta de producció d'hidrogen verd de Lloseta, pionera a Espanya, començarà a operar a partir de 2021

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit l'acte de presentació pública del projecte “Power to Green Hydrogen Mallorca” que impulsen l'Executiu autonòmic i les empreses de Cemex, Enagás, Acciona, a les quals s'acaba d'incorporar Redexis. L'execució del projecte permetrà el 2021 disposar d'una planta de producció d'hidrogen verd per proveir d'energia no contaminant vehicles de mobilitat sostenible, tant de flotes públiques (a través d'autobusos de l'EMT) com privades (cotxes de lloguer, vehicles de cortesia...);  les plantes hoteleres de les badies d'Alcúdia i Pollença, i el polígon industrial d'Inca.

Armengol ha presentat el projecte juntament amb el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i els representants de les empreses participants: Angel Galán, secretari del Consell d'Administració de Cemex España; Belén Linares, directora d'Innovació d'Energia d'Acciona; Antón Martínez, director de Transformació d'Enagás, i Miguel Mayrata, director de Diversificació de Negoci de Redexis.

Per a Armengol, la posada en marxa d'aquest projecte “és tota una declaració d'intencions d'aquest Govern per aconseguir que el nostre territori sigui molt més just i sostenible” i que “es desenvolupa juntament amb el compromís de tenir unes Illes Balears amb 100% energies netes el 2050 que persegueix la Llei de canvi climàtic”. La presidenta també ha subratllat que es tracta d'una mesura “pionera a Espanya i Europa” i que “demostra que les Illes Balears són un referent en sostenibilitat”.

La iniciativa també compta amb la implicació directa de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE). Raül Blanco, secretari general d'Indústria i PIME, també ha participat en la presentació del projecte.

El projecte “Power to Green Hydrogen Mallorca” es troba actualment en exposició pública, després de la qual s'iniciarà la seva tramitació administrativa. Es tracta d'un projecte innovador, que pretén ser un punt de referència per a futures iniciatives en l'àmbit de l'energia verda. L'objectiu és desenvolupar diverses actuacions per a la generació, distribució i consum d'energia neta a partir d'hidrogen renovable obtingut mitjançant energia fotovoltaica.

Els representants de les quatre empreses han participat avui en aquesta presentació pública per mostrar una primera aproximació de l'abast del projecte, que compta amb un pressupost de devers 50 milions d'euros a distribuir entre els quatre socis privats, i que permetrà una generació de fins a 10 Mw de producció, segons les necessitats. Quan la planta sigui operativa, serà capaç d'evitar la producció diària de fins a 16.000 tones anuals de CO2 o, en equivalència, salvar 3.300 exemplars d'alzina balear.

Des del Govern es valora que amb la posada en marxa d'aquest ambiciós projecte, pioner a Espanya, ja que és la primera vegada que es generarà hidrogen a escala industrial, persegueix un doble objectiu clar: avançar cap a la descarbonització de les Illes, amb 0 emissions de CO2 en l'horitzó 2050, i participar en la transformació de l'economia balear, amb una major diversificació de l'economia i una aposta més gran per les indústries sostenibles.

Cemex
Des de Cemex, Ángel Galán ha puntualitzat que l'empresa manté el seu compromís amb Mallorca i amb Lloseta, impulsant la reindustrialització d'aquesta zona i mantenint la seva aposta per la creació de riquesa. Galán ha afegit que el paper de Cemex es concreta amb l'aportació de les seves instal·lacions al municipi de Lloseta, tot i que dona suport totalment al projecte, ja que es tracta d'una idea innovadora, única i sostenible per proporcionar energia neta a l'illa.

Acciona
Belén Linares ha afegit que Acciona aporta al projecte l'experiència en el desenvolupament de les energies netes i l'excel·lència tècnica en l'execució de projectes de generació d'energia. En aquest sentit, “l'emmagatzematge d'energia és una aposta tecnològica d'Acciona com a accelerador de la penetració de renovables a la xarxa, perquè permet la gestió de l'energia en el temps. L'hidrogen és una tecnologia complementària com a vector d'emmagatzematge estacional, per exemple hivern-estiu, fet que permet aprofitar la complementarietat de sol i vent. Definitivament, creiem que l'hidrogen, sempre d'origen renovable, i les seves aplicacions en emmagatzematge i ús industrial marcaran tendència”.

Enagás
Antón Martínez ha apuntat, per la seva part, que “Enagás està compromesa amb la transició energètica en la qual les energies renovables no elèctriques, i en especial l'hidrogen verd, exerciran un paper fonamental a mitjà i llarg termini en el procés cap a una economia baixa en carboni”.
Segons Martínez, “Enagás aposta per posar de relleu noves alternatives tecnològiques i de diversificació com és el projecte de Lloseta, que permetin d'una banda una mobilitat sostenible basada en l'ús de gasos renovables i, d'altra banda, el seu ús als sectors industrials i productius, incloent-hi la injecció en xarxa de l'hidrogen d'origen renovable. Aquests aspectes tenen un gran valor com a vector energètic de futur”.

Redexis
L'empresa d'infraestructures energètiques Redexis ha estat l'última a incorporar-se com a soci en aquest projecte. Miguel Mayrata va indicar que aquest projecte permetrà desplegar infraestructures de transport, distribució i subministrament d'hidrogen renovable. L'objectiu és subministrar una energia 100% renovable i sostenible a indústries, plantes hoteleres i al transport, gràcies a la construcció de noves infraestructures com ara hidrogeneres, un hidroducte i també injecció d'hidrogen renovable a la xarxa de gas, per al subministrament a indústries i hotels.