torna

Detall de la notícia

Imatge 3754688

El Ministeri d'Agricultura es compromet a impulsar solucions dins la nova PAC per defensar els interessos del sector agrari de les Illes Balears

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas, varen coincidir a Palma que durant els propers mesos caldrà accelerar en l'aprovació de solucions que compensin els efectes de la insularitat en la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027. En concret, el ministre es va comprometre a defensar els interessos del sector primari de les illes. Va ser una de les conclusions posteriors a la reunió que ambdós varen mantenir al Consolat de Mar i a la qual també varen assistir el conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal.
“La reunió d'avui amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, demostra que, fins i tot en funcions, el Govern de Pedro Sánchez segueix pendent de Balears; que continua el clima de col·laboració i respecte institucional que vam conèixer durant els passats mesos de govern. I esperam que al més ràpidament possible puguem continuar amb aquesta política d'entesa i de treball conjunt, que és la millor manera que tenen dues institucions de col·laborar”, destacà Armengol.
Planas mostrà el compromís del Govern espanyol a “recollir la insularitat com un element diferenciador que hem de tenir present en el nou disseny” i que sigui “un element positiu que contribueixi al desenvolupament econòmic, social i ambiental”. De fet, per al ministre, la nova PAC “s’ha fet pensant en Balears”.
A la trobada es va poder parlar també de la necessitat de mantenir els fons de la PAC que fins ara gestiona el Govern de les Illes Balears. Respecte d’aquesta qüestió, s’ha de recordar que ha estat en aquesta legislatura quan les Illes Balears s'han situat entre les primeres comunitats autònomes que han abonat la PAC. Així, ja s'han pagat aquest any 25,4 milions d'euros dels 26,6 milions totals (els pagaments acaben al juny). I de la mateixa manera, les Illes Balears són la cinquena comunitat autònoma a l'hora de pagar el PDR (Pla de Desenvolupament Rural), el qual la legislatura passada no estava aprovat.
A més, també es va reclamar al ministre Planas que l’Estat mantingui la seva aportació econòmica per la lluita contra la Xylella i, sobretot, que “que el Ministeri d'Agricultura se sumi a una petició que és transversal per a tot el Govern d'Espanya: que es redueixin els perjudicis per l'efecte de la insularitat, en aquest cas, en el sector primari”.
“Perquè aquest govern que tinc l'honor de presidir sempre ha col·locat l'interès dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears per sobre dels interessos polítics. Per això, sempre hem estat reivindicatius i ho seguirem sent. Encara que també s'ha de destacar que les coses sempre són més fàcils quan davant tens un Govern de l'Estat amb sensibilitat i capacitat d'acord com fins ara”.


120è aniversari de la Cooperativa de Sóller
La presidenta i el ministre, d’altra banda, va participar a l’acte de commemoració dels 120 anys del naixement de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller. En la seva intervenció, Armengol destacà que “som conscients que arribar fins aquí no deu haver estat fàcil. La crisi no queda tan lluny i també va afectar de manera particular el sector agroalimentari. Però heu resistit, com també heu resistit a altres amenaces als petits productors”. A més, la presidenta valorà que, com a cooperativa, tambéva saber apostar per valors com la responsabilitat social i econòmica i això “és just el que necessiten aquestes Illes: que siguem responsables amb la nostra societat i el nostre entorn a tots els nivells”.