torna

Detall de la notícia

Imatge 3734380

El Museu de Mallorca acull vuit obres pictòriques catalogades Bé d'Interès Cultural cedides per la Fundació Caixa Balears

El 2018 el Govern va iniciar els contractes perquè la col·lecció de l’antiga Sa Nostra es mantingui a les Balears

La Fundació Caixa Balears ha cedit al Museu de Mallorca en règim de dipòsit una col·lecció de vuit quadres de pintors reconeguts de finals del segle XIX i començament del segle XX perquè siguin exposats i coneguts pel públic. Les obres cedides per l’antiga Sa Nostra estan catalogades i protegides com a Bé d’Interès Cultural (BIC).
 
La col·lecció consta d'una obra de Ricard Anckermann, de temàtica arabista, i pintures de paisatges de Joan Fuster, Antoni Fuster, Antoni Gelabert, Bartomeu Sureda (atribuït), Gaspar Terrassa, Hermann Bruck i Marius Michel.
 
Els consellers de Cultura del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca, Fanny Tur i Francesc Miralles, han assistit a la visita comentada per a donar a conèixer la cessió i com a agraïment públic per la mostra que quedarà exposada temporalment fins al mes de maig de 2019. L’acte ha comptat amb el vicepresident de Sa Nostra, Joan Font, el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel M. Creus,  i Maria Gràcia Salvà, directora del Museu de Mallorca.
 
Fanny Tur ha destacat “la col·laboració impecable, i que ha de ser així, entre el Govern i el Consell de Mallorca, després del traspàs del Museu de Mallorca a la institució insular”. “Són autèntics documents històrics que representen la societat de les Illes de la segona meitat del segle XIX”, ha dit. Segons Francesc Miralles, "l'exposició d'aquestes obres són una mostra més de la voluntat d'acostar l'art de les institucions a la ciutadania, com també estam fent amb el fons d'art del Consell de Mallorca. Volem agrair a la Fundació Sa Nostra la confiança en el Museu de Mallorca per dipositar unes obres de referència que hem declarat Bé d'Interès Cultural des de Patrimoni i que ara estaran a l'abast de tothom".
 
El dia 5 de novembre de 2018, es va signar un primer contracte de dipòsit temporal i exhibició d’obres d’art entre la Fundació Caixa Balears i el Museu de Mallorca, representat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. La finalitat del contracte és la de conservar, exposar i promocionar les obres dipositades temporalment per la Fundació, de forma gratuïta. El contracte té una durada de 4 anys, prorrogable a 4 anys més i successius, sempre que hi hagi acord per escrit entre les parts.
 
Les obres cedides en aquest primer contracte són:
 
  1. Antoni Fuster Forteza, Vista de Palma des del Mollet, 1893
  2. Ricard Anckermann, Assalt a l’Harem, 1880
  3. Antoni Gelabert Massot, Can Binimelis,1901
 
El 14 de gener de 2019, es va signar un segon contracte de dipòsit temporal i exhibició d’obres d’art entre la Fundació Caixa Balears i el  Museu de Mallorca dins els mateixos termes.
 
Les obres cedides són:
 
  1. Bartomeu Sureda (atribuït), Paisatge romàntic, 1840
  2. Joan Fuster Bonnín, Estany de Son Moragues al capvespre, 1904
  3. Gaspar Terrassa, Paisatge, 1905
  4. Herman Bruck, Paisatge de Deià, 1934
  5. Marius Michel, El Molinar, 1905
Relació d'obres
 
Antoni Fuster Forteza (1853-1902)
Vista de Palma des del Mollet
1893
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”
 
Ricard Anckermann Riera ( 1853-1907)
Assalt a l’Harem
1880
Oli sobre tela
Dipòsit de la Caixa de Balears “Sa Nostra”
 
Antoni Gelabert Massot (1877-1907)
Can Binimelis
Cap a 1901
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”
 
Bartomeu Sureda Miserol (1769-1851),  atribuït
Paisatge romàntic
Cap a 1840
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”
 
Joan Fuster Bonnin (1870-1943)
Estany de Son Moragues al capvespre
1904
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”
 
Gaspar Terrassa  Mas (1840-1910)
Paisatge
Cap a  1905
Oli sobre tela Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”  

Herman Bruck (1873-1951)
Paisatge de Deià
1934
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”
 
Marius Michel (1853-?)
El Molinar
1905
Oli sobre tela
Dipòsit de la Fundació “Sa Nostra”