torna

Detall de la notícia

Imatge 3734353

Nàufrags de l'evolució, del programa Viu la Cultura, es projecta per als alumnes de l'IES Sineu i CC Pius XII

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, presenta la darrera projecció audiovisual del programa didàctic "Viu la cultura" per aquest curs 2018-2019 amb Nàufrags de l'evolució.


Aquest pròxim dijous dia 11 d'abril tendrà lloc la projecció del documental Nàufrags de l'evolució, filmat i presentat pel menorquí Toni Escandell de la productora Paleàrtica Films.

Durant el 2019, a través de "Viu la cultura", programa gestionat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a través de la Direcció General de Cultura, s'ha projectat a diverses sales de cinema i auditoris de les Illes Balears el documental de natura Nàufrags de l'evolució. Aquesta activitat està dirigida als centres educatius i s'acompanya d'un col·loqui en el qual els alumnes poden interactuar amb el mateix creador i presentador del documental.

Dijous dia 11 d'abril de 2019 toca el torn als alumnes dels centres educatius de Mallorca, concretament l'IES Sineu i CC Pius XII. La projecció es durà a terme al CINECIUTAT de Palma, a les 10 h. Amb aquesta projecció finalitza el cicle de projeccions audiovisuals impulsat pel programa "Viu la cultura" durant aquest curs 2018-2019.

Nàufrags de l'evolució és un documental filmat, dirigit i presentat pel menorquí Toni Escandell i coproduït per IB3 i Paleàrtica Films, i ha rebut diversos premis internacionals, com el Premi a la Millor Pel•lícula Europea del Festival de Cinema de la Conservació de la Vida Salvatge de Nova York.

Aquesta proposta audiovisual, realitzada amb un llenguatge clar i amè per a tots els públics, que portarà els alumnes al cinema per conèixer uns personatges molt especials de les nostres illes, la sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi) i la planta rapa mosquera (Helicodiceros muscivorus), espècies endèmiques.

Durant el curs del documental, Toni Escandell presenta alguns dels comportaments que han adoptat les sargantanes per poder subsistir en un illot costaner (l'illa de l'Aire) en el qual els recursos alimentaris són escassos i a vegades difícils de trobar. Per aconseguir-ho, han hagut d'aprendre a treure profit de tota classe de matèria orgànica i a interactuar amb algunes de les plantes de l'illot, com ara la rapa mosquera, el fonoll marí i d'altres.
I és precisament amb la rapa mosquera que manté una de les interaccions més sofisticades conegudes al món. Val a dir també que la planta en si té una manera complexa de reproduir-se i de capturar, mitjançant l'engany, els seus pol·linitzadors naturals, que són les mosques.

Descobrirem què succeeix a l'interior d'una planta en la qual s'esdevenia, des de feia 30 milions d'anys, un secret impensable, que es va revelar durant el transcurs del rodatge del documental.

Aquesta projecció ens acostarà una mica més al món de la ciència i de la investigació d'uns personatges de la natura balear i, en definitiva, al nostre patrimoni natural.