torna

Detall de la notícia

Imatge 3697873

La Conselleria de Cultura col·labora amb el concurs de teatre i literatura Bòtil que reunirà sis companyies de teatre de les Illes Balears

Aquest cap de setmana té lloc les primeres semifinals a Sant Llorenç des Cardassar del concurs de produccions de teatre i literatura Bòtil. Aquesta nova edició reunirà sis companyies d’arts escèniques de les Illes Balears: Blanca Alonso, Dues Cares, Jardí desolat, Myotragus Teatre, Na Maia i La Impaciència. Aquest esdeveniment rep el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Cultura.

Balears ofereix Teatre i Literatura és un concurs ideat per afavorir la creació d'espectacles de petit format a partir d'obres de la literatura catalana, especialment d'autors de les Illes Balears, adreçats a públic infantil i/o juvenil, per tal de difondre i fomentar les arts escèniques i la literatura i crear un lligam entre elles. Es tracta d'un certamen consolidat, del qual se celebra la VIII edició. En els anys d'existència, el Bòtil ha impulsat nous valors del teatre i propostes escèniques arriscades i de qualitat que han obtingut gran projecció a l'exterior (Fira de Tàrrega, Mostra d'Igualada, programacions arreu, etc.).

Durant els dies 16 i 17 de març es presentaran les sis propostes escèniques que han passat a la semifinal del concurs i que, a partir de textos no dramàtics de la literatura catalana, són total o parcialment d'autors de les Illes Balears, estan adreçades a un públic infantil i/o juvenil, tenen una durada màxima de 50 minuts, no estrenades ni premiades anteriorment. És un concurs també adreçat a creadors/es professionals i/o emergents.

PROGRAMA:

Dissabte 16 de març

17 h DEL PLA a càrrec de la Companyia Blanca Alonso
És una creació de peces de teatre visual per a públic infantil i juvenil, de caràcter multidisciplinari, que uneix dansa, videoart, dibuix en directe, il•lustració, visuals analògiques, art en paper i pop up com a elements escenogràfics.
A partir de 5 anys.

18 h VINT DIES DE GUERRA a càrrec de la Companyia Dues Cares
Vint dies de guerra és la veu de la gent que era present en els esdeveniments que tingueren lloc a Manacor, Sant Llorenç i Son Servera des del 16 d'agost fins al 4 de setembre de 1939. La història de tres represaliats per la guerra que ens narren les seves vivències i, a partir d'elles, les de moltes altres que visqueren la por.
A partir de 15 anys.

19 h EL JOC D'ÈDIP a càrrec de la Companyia el Jardí Desolat
Maria és una youtuber adolescent a qui li encanten els videojocs i la literatura. Amb la creació d'un videojoc sobre el mite d'Èdip intentarà demostrar que el destí no està escrit.
De 9 a 16 anys.

20.30 h SOPAR de companyies i jurats

Diumenge 17 de març

11 h EL SENYOR DELS CONTES a càrrec de la companyia Myotragus Teatre
És un llibreter balear amb família a Menorca, nascut a Mallorca i que actualment viu entre Eivissa i Formentera. D'aquesta manera el nostre personatge ens contarà una sèrie de rondalles i llegendes de cada una de les nostres illes.
De 5 a 9 anys

12 h AL RHAZES EL METGE DE LA TALAIA a càrrec de la Companyia Na Maia
El protagonista és un jove que viatjarà des de Mallorca a Alger. En aquesta aventura es coneixerà a ell mateix i s'acostarà a les cultures banyades per les aigües de la mar Mediterrània. Al-Rhazes: el metge de la talaia, ens situa a l'Edat Mitjana però esdevé una història d'actualitat i d'interès pels joves: gent que s'embarca en la recerca d'una vida nova, la duresa de la mar, persones arrelades i desarrelades, l'enyor de la terra, el conglomerat de les cultures fins i tot dins d'un mateix...
A partir de 6-7 anys

13 h. LA MINYONIA D'UN INFANT ORAT a càrrec de la Companya La Impaciència
Dos humans molt semblants a persones tenen l'ambició de presentar i representar l'obra de Llorenç Riber. Un espectacle per viure, veure i tornar-se sentir com un minyó.
A partir de 9 anys.

Premis
La final del Bòtil es farà els dies 12, 13 i 14 d’abril de 2019 a l'Auditori Sa Màniga de Cala Millor.

L'obra guanyadora del VIII BÒTIL serà programada per:

- Palma: Tot i molt/ Escena+
- Maó: Teatre Principal de Maó
- Santa Eulària des Riu
- Consell Insular de Formentera
- Porto Cristo: Centre de Cultura
- Catalunya: FLIC- Festival de literatura i arts infantil i juvenil
- Móra d'Ebre: Fira Litterarum- Fira d'Espectacles literaris
- FIET '19: XVII Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, Vilafranca de Bonany

El Bòtil compta amb el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears. Organitza Sa Xerxa Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears Gira de l'espectacle guanyador

A banda, les sis obres seleccionades rebran 300 €, el finalista 2.500 € i la companyia guanyadora 3.500 € així com aquesta extensa gira.

De les set edicions anteriors n’han sortit obres com ‘Pèl al pit’, de Corcada Teatre (2006); ‘Radiografies’, de La Impaciència (2006); ‘Ganes de Mus’, de Petita Pàtria (2008); ‘Assajant Albertí’, de La Clota (també premi de la crítica Serra d’Or), ‘Cavallet de cartró’, de la Cia. ‘El Princep Totilau’ (2010), entre d’altres. En la darrera edició l’obra guanyadora fou ‘L’etern mecanoscrit’, de la Cia. La Impaciència. Versió de Salvador Oliva, basada en El mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo.