torna

Detall de la notícia

Imatge 3662400

Els treballs al pou de s'Àguila arriben al nivell de sediments on davall hi podria haver víctimes assassinades pel franquisme

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports continua treballant el pou de s'Àguila, situat a la finca particular del Porxat a la Marina de Llucmajor, mitjançant l'equip d'espeleòlegs i arqueolègs de la Societat Aranzadi, adjudicatària de les exhumacions previstes en el present Pla d'actuació del Govern de les Illes Balears. Els treballs, que varen començar el passat diumenge muntant els equipaments necessaris i de seguretat per dur-los a terme, han permès cinc dies després extreure fins a 6 tones de fems, de matèria i materials molt diversos, i baixar fins a 6 metres més avall de la profunditat que se suposava que tenia el pou.

En aquests moments s'està fent feina als 47 metres de profunditat i s'ha arribat al nivell de sediments que indica que s'estaria treballant en restes compreses entre els anys 50 i 40 i on ja han sortit pedres que s'estan extraient, davall de les quals hi podria haver els ossos de les víctimes assassinades pel franquisme que se cerquen en aquesta recerca que, segons la informació procedent de diversos testimonis orals, serien Julià Fullana Mas que l'agost de 1936 va ser detingut, torturat i llançat viu, segons testimonis, al pou de s’Àguila per falangistes. Julià Fullana era fill de Joan Fullana, un dels fundadors del partit socialista de Llucmajor i tenia entre 26 i 30 anys quan l’assassinaren. Treballava a la pedrera de Son Fullana. A més, es pensa que un número indeterminat de treballadors de les pedreres de s’Arenal també van ser llançats a aquest pou, que és el segon que intervingut en pocs mesos. Aquesta és la investigació de Magdalena Jaume i Josep Quetglas que recull el Mapa de Fosses.

Segons la consellera Fanny Tur, "la imaginació dels botxins els portava a la màxima crueltat, tirar persones a pous, vives o mortes. Obrirem totes les fosses i excavarem tots els pous, tot el que faci falta per tornar la gent a ca seua. Gràcies als testimonis i als investigadors que han permès reconstruir aquesta història. Per desgràcia, Julià no va ser l'únic".

L'equip de treball hi continuarà fent feina aquesta cap de setmana i la setmana entrant a fi que pugui descartar si encara hi són les restes de víctimes per part de falangistes.