torna

Detall de la notícia

Imatge 3630720

Educació ordena i agilitza l'obtenció de certificats de professionalitat per a l'alumnat d'FP

La Conselleria d’Educació i Universitat, a través de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, ha centralitzat i ordenat l’obtenció de certificats de professionalitat per a l’alumnat de formació professional. Això suposa que a partir d’ara, i amb caràcter retroactiu, els titulats d’FP obtindran els certificats de reconeixement de l’acreditació professional de manera àgil i senzilla.

Des de l’inici d’aquesta legislatura Educació ha col·laborat amb diferents administracions amb l’objectiu de donar a conèixer les competències dels titulats en formació professional per facilitar-los l’adquisició dels certificats de reconeixement de l’acreditació professional.

A l’actualitat aquests certificats, més coneguts amb el nom de carnets professionals, habiliten per poder exercir determinades professions. Evidentment, el contingut d’algunes titulacions d’FP permet obtenir la corresponent certificació (carnet) de la professió relacionada amb el cicle formatiu cursat. Per exemple, la normativa en matèria de seguretat industrial estableix que estar en possessió d’alguns títols del catàleg de formació professional habilita, menys en alguna excepció, per a l’exercici d’activitats específiques dins aquest sector sense necessitat de sol·licitar cap altra acreditació o carnet a la Direcció General de Política Industrial.

La directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, per una part ha agraït l’esforç de totes les conselleries que han fet possible aquests acords. I, per l’altra, ha destacat que des de la Direcció General es marcaren com a objectiu prioritari ordenar, centralitzar i agilitzar aquestes certificacions, ja que els currículums dels estudis de formació professional en aquestes matèries són més complets que els requisits i les formacions que es demanen per obtenir aquestes certificacions. Per això varen considerar que no era necessari que els alumnes que havien obtingut la titulació haguessin de fer nous cursos o formacions per tal d’acreditar-ho. A partir d’ara, i depenent de les certificacions, amb un simple tràmit telemàtic els titulats obtindran la certificació.

Importants acords per facilitar la incorporació laboral dels alumnes

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat ha analitzat tots els àmbits on se sol·liciten carnets professionals i ha arribat a acords amb les direccions generals de Política Industrial, Agricultura i Ramaderia, Esports i Joventut, Salut Pública i Participació, i Emergències i Interior. La finalitat és facilitar la tramitació d’aquestes certificacions als titulats d’FP de les diferents famílies professionals.

Cal destacar que aquests acords beneficien els titulats en cicles de formació professional que abans, per a determinades feines, havien d’obtenir el carnet de professionalitat. És el cas dels titulats en cicles de la família d’Indústria, com els electricistes o tècnics de refrigeració. També els titulats dels cicles de Sanitat, Agricultura, Emergències (socorrisme) o monitors i directors de temps lliure, entre d’altres.