torna

Detall de la notícia

Imatge 3609533

La Conselleria de Cultura presenta un nou Document del mes, Les ordinacions de Jaume II de l'any 1300, aquest dijous a l'Arxiu del Regne de Mallorca

La Conselleria de Cultura, participació i Esports presenta aquest dijous 20 desembre un nou Document del mes de l'Arxiu del Regne de Mallorca. El text en qüestió és Les ordinacions de Jaume II de l’any 1300 i serà presentat a càrrec d’Antoni Mas i Foners, a partir de les 18.00 hores.


L’articulació de l’espai rural a Mallorca, abans de 1300, era deutora del poblament musulmà i dels impactes esmicoladors generats pel repartiment.

Jaume II va programar una nova articulació, basada en nuclis rurals. En els plans hi ha mesclats els interessos reials i les limitacions establertes pel sistema de propietat i per la naturalesa. De les 10 batlies de finals del segle XIII es va passar a una trentena de viles dotades d’administració reial i municipal, de les quals almanco la meitat havia estat reordenada per Jaume II.

Els plans de colonització, dissenyats pel rei, contemplaven polígons de 500 quarterades de terra de conró, 1.000 quarterades de garrigues i pastures, i 12,5 quarterades d’horta per distribuir en parcel·les familiars de 5 quarterades de terra de cultiu, 10 quarterades de garriga, i mig quartó d’horta.

Les noves viles de Mallorca són projectades seguint un model que s’inspirava en anteriors experiències de colonització, tant a Catalunya com al sud de França. Cada poble havia d’ocupar un espai de 25 quarterades (177.575 m2), la meitat destinat a nucli murat i l’altra meitat, a barri de la vila. Cada solar adjudicat per construir-hi casa havia de tenir un quartó de solar (1.775 m2).

Cada poblador nou havia d’adquirir el compromís de construir casa dins el termini de sis mesos i no la podria vendre fins passats sis anys.

És una activitat gratuïta, prèvia inscripció: arm@arxregne.caib.es o al 971 17 73 40-41