torna

Detall de la notícia

Imatge 3596573

Armengol apunta la ciència i el coneixement com a camí per innovar i millorar la vida de la ciutadania

“La quarta revolució industrial, el canvi climàtic, la cronicitat, l’envelliment de la població, la competitivitat i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania trobaran resposta en el reforç de la ciència i el coneixement. En l’esperit intrèpid d’investigadors i investigadores que cada dia s’afanen per anar més enllà del que coneixem: que interpel·len la realitat, modelen talent, canvien l'establert i fan progressar la nostra societat aportant el seu coneixement”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, va fer aquestes declaracions acompanyada del rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, durant la inauguració de les XXI Jornades d’Investigació de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) que se celebraren a Palma.
Armengol va agraïr a la CRUE que hagi elegit la capital de les Illes per reflexionar sobre una qüestió tan “decisiva” com és la ciència, la investigació i el coneixement i va fer al·lusió a la importància de “reforçar el binomi universitat-empresa per generar coneixement, crear valor i guanyar en competitivitat”.
“Si volem guanyar el partit de la innovació –ha manifestat Armengol- el nostre repte no descansa només en la tecnologia, sinó en la capacitat de cooperació que mostram per abordar junts els desafiaments del futur”.
La titular de l’executiu ha assenyalat que per impulsar la investigació i “assolir noves metes en el futur, cal fixar els pilars de la ciència”. En aquest sentit, expressà la necessitat de “fer molta pedagogia social sobre el valor de la formació, la ciència i la universitat per aconseguir una vertadera cultura del coneixement i assolir un Pacte d’Estat per la Ciència”.
També apuntà la importància de seguir potenciant l’educació bàsica,  aconseguir el consens d’una nova llei d’universitats i dotar de més recursos la investigació perquè “millori la docència a les aules i derivi en innovació fora d'aquestes, transformant-se en patents, medicaments, tecnologies i més eficiència productiva”.
Per últim, la representant de l’executiu va voler ressaltar “la missió social de la universitat més enllà del nombre de publicacions i del valor mercantil dels descobriments”. “A les universitats els atorguem la formació de ciutadans amb valors i els conferim protagonisme a l'hora de trobar solucions a les necessitats de la societat. Les seves aportacions poden no ser publicades en l’àmbit internacional ni estar monetitzades per les empreses. Però sense cap dubte, són molt útils per a la gent i per al territori a què pertanyen”, afegí.