torna

Detall de la notícia

Imatge 3581124

Dilluns 26 de novembre s'obre la fossa de Santa Maria

Aquest pròxim dilluns 26 de novembre s’iniciaran les feines d’intervenció a la fossa de Santa Maria per procedir a la seva exhumació.

Amb aquesta, és l'onzena fossa que s’obri per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports aquesta legislatura des de l’aprovació de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme, i després que s’hagin intervingut fosses a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Pou de s'Àguila a Llucmajor i Eivissa i s'ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes a Manacor, fet que obri la porta a possibles intervencions en aquest espai.

La informació històrica que es té sobre la fossa prové del Mapa de les Fosses comunes de Mallorca 1a part, concretament del capítol sobre Santa Maria del Camí dels historiadors Lara Gelabert i Marçal Isern.

S’hi cerca una víctima, el batle de Búger pel partit Esquerra Republicana Balear, Joan Alemany Villalonga, diputat provincial en el moment del cop militar, de 47 anys i casat. Segons les dades, hauria intentat fugir per mar cap a Menorca i després es va amagar a Pòrtol fins que va ser detingut per falangistes i torturat fins a ser assassinat prop del cementeri de Santa Maria on va ser enterrat.

No hi ha causa judicial, ni llibre de registre del cementeri ni cap document oficial que aporti dades sobre la localització d’on estaria enterrat. Només segons els testimonis que coincideixen, situen la localització en el quadrant dret entrant per la porta de la zona antiga del cementeri, on en els anys vuitanta es va col·locar una placa de record a la víctima. Aquest indret és una superfície diàfana d’uns nou per sis metres coberta de vegetació. La intervenció es farà amb una màquina excavadora de tamany petit.

El temps estimat de durada de les feines d’excavació és d’una setmana.