torna

Detall de la notícia

Imatge 3580401

Armengol: «l'IFISC reforça l'aposta pel coneixement i l'excel·lència investigadora que estam impulsant a les Illes Balears»

«A Balears sempre hem defensat que apostar per la recerca i la innovació no és una opció, sinó una necessitat. Si volem créixer en el llarg termini, ho hem de fer des de la intel·ligència i el valor afegit. L’IFISC reforça l’aposta pel coneixement i l’excel·lència investigadora que estam impulsant a les illes». La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, va fer aquestes declaracions durant la presentació de l’acreditació de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) com a Unitat d’Excel·lència María de Maeztu.
 
La presidenta va manifestar que l’IFISC «Està format per experts mundials en el seu camp; hi ha persones que venen de l’altra punta del món per investigar aquí i aconsegueix recursos que d’altra forma no arribarien. La qualitat de la vostra tasca investigadora vos ha convertit en l’únic institut de les illes amb l’acreditació del María de Maeztu i ha fet que Balears entri en la primera divisió de la ciència».
 
Armengol va felicitar els professionals de la UIB i el CSIC que integren l’IFISC per haver aconseguit un distintiu que permetrà «consolidar la seva labor investigadora, accedir a més finançament, ampliar la plantilla i captar més talent internacional».
 
La titular de l’executiu també posà èmfasi en la importància d’invertir en investigació i recerca, ja que «cada euro invertit multiplica els resultats obtinguts: permet accedir a més finançament nacional i europeu i té un retorn en la societat».
 
En aquest sentit, va assenyalar que fa uns dies el Govern va donar resposta a una demanda històrica del sector amb la publicació d’una convocatòria d’ajuts de fins a 120.000 euros per a projectes autonòmics tecnològics i de recerca. És la primera convocatòria d’aquestes característiques a les illes i compta amb un pressupost d’1.500.000 euros provinents de l’impost del turisme sostenible.
 
Acreditació com a unitat d’excel·lència María de Maeztu
El passat 13 de juliol, l’IFISC va ser acreditat per l’Agència Estatal de Recerca (AEI), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, com a «Unitat d’Excel·lència María de Maeztu». Es convertia, d’aquesta manera, en la primera institució balear que aconsegueix aquesta acreditació. Un fet que li ha de permetre rebre més finançament i ampliar el seu personal per consolidar la tasca investigadora que du a terme i potenciar la seva internacionalització.
 
Aquest distintiu implicarà un finançament estatal de 2 milions d’euros per als quatre anys vinents, a més de diversos contractes d’investigadors predoctorals i la possibilitat d’accedir a fonts de finançament restringits a unitats d’excel·lència.
 
L’acreditació ha estat concedida després d’un rigorós procés d’avaluació i selecció per part d’agents internacionals, d’acord amb els més exigents estàndards de qualitat, i suposa el colofó de la consolidació de l’IFISC com a institut de referència.
 
Les característiques de les institucions amb aquest segell són l’impacte internacional de les seves investigacions, la seva activitat docent de postgrau, la seva capacitat innovadora i la seva intensa relació amb l’entorn social i econòmic. Són organismes de referència a escala mundial, desenvolupen programes altament competitius i atreuen el talent internacional.