torna

Detall de la notícia

La Conselleria de Salut s'adhereix a l'objectiu d'ONUSida «90-90-90» per detectar i tractar de forma precoç el VIH

La Conselleria de Salut s’ha adherit a l’objectiu d’ONUSida «90-90-90», amb l’objectiu d’aconseguir que cada vegada més persones afectades pel VIH siguin coneixedores de la seva situació i rebin tractament. Així ho ha donat a conèixer la Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat amb motiu de la celebració, avui, 20 d’octubre, del Dia Internacional de la Prova del VIH.

Des de 2003, a les Illes Balears s’han diagnosticat 2.300 persones infectades pel VIH. Cinc de cada deu persones infectades pel VIH es diagnostiquen amb retard, és a dir, quan la infecció està en fase avançada, i això impedeix que rebin el tractament adequat.

Concretament, l’objectiu d’ONUSida «90-90-90» pretén que, l’any 2020, el 90 % de les persones que viuen amb el VIH coneguin el seu estat serològic respecte al VIH; el 90 % de les persones diagnosticades amb el VIH rebin tractament antiretroviral continuat, i el 90 % de les persones que reben teràpia antiretroviral tenguin una càrrega viral indetectable.

Segons els responsables de la Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat, la prova facilita la consecució d’aquest objectiu, ja que permet conèixer si una persona està infectada pel virus, possibilita que es beneficiï com més aviat millor del tractament, gaudeixi d’una bona qualitat de vida i pugui prendre mesures per no transmetre la infecció.

Atès que totes les persones són susceptibles de ser infectades pel VIH i el diagnòstic tardà empitjora la resposta al tractament, és necessari fer-se la prova si:

  • S’han tingut relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal i/o oral) sense preservatiu.
  • La persona s’injecta drogues i comparteix el material per injectar-se drogues (xeringues, agulles, culleres, filtres, etc.).
  • S’ha patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.
  • Es vol deixar d’utilitzar el preservatiu amb la parella estable.
  • La prova del VIH es pot fer en el centre de salut de referència o en un laboratori privat.


Prova ràpida

També existeix la «prova ràpida» per detectar la infecció. Aquesta prova es fa mitjançant una petita punxada a un dit. Permet conèixer els resultats en 20 minuts i, en cas de ser positiva, és necessari fer-se una prova convencional (anàlisi de sang).

Amb l’objectiu de facilitar a la població l’accés a la prova, la Direcció General de Salut Pública i Participació impulsa els programes de realització de proves ràpides de detecció del VIH en entorns no clínics, i hi dona suport, de la següent manera:

•  De forma gratuïta, confidencial i sense presentar cap tipus de documentació, en aquests llocs:

o ALES (Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears). C/ del General Riera, 3, 2n A, 07003 Palma. Cita prèvia al tel. 680 73 03 03.

o CAITS (Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual), ambulatori del Carme, 3r pis, consultes 30 i 31. C/ del Carme, 18, 07003 Palma, tel. 971 175 729. Horari: de dilluns a divendres, de 14.30 h a 20:30 h.


•    De forma anònima, confidencial i sense presentar cap tipus de documentació, amb un cost de 5 €, a les següents oficines de farmàcia:

o    Mallorca
—    Farmàcia Vicens Caldentey. C/ dels Reis Catòlics, 60, 07007 Palma.
—    Farmàcia Besalduch-Besalduch. Pl. del Tren, 7, 07400 sa Pobla.
—    Farmàcia Gisbert- Planas-Planas. C/ de Mancor, 60-62, 07300 Inca.
—    Farmàcia Frau-Frau. C/ de Cerdà, 1, 07013 Palma.
—    Farmàcia Alcover Casasnovas, R (Portopí). Av. de Joan Miró, 186, 07015 Palma.
—    Farmàcia Sureda-Pedrals. C/ des Tren, 6, 07500 Manacor.


o    Menorca
—    Farmàcia Grandio García. Av. de Vives Llull, 16, 07703 Maó


o    Eivissa
—    Farmàcia Josefa Torres Torres. Av. d’Isidor Macabich, 56, 07800 Eivissa

Hi ha més informació disponible a http://vihsida.caib.es.