torna

Detall de la notícia

Imatge 3532942

Armengol assisteix a la presa de possessió del Consell Assessor de Dret Civil de les Illes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha assistit a la presa de possessió dels membres del nou Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears que s’ha celebrat avui matí al Consolat de Mar.
La presidenta ha posat en relleu la «responsabilitat» de la tasca del Consell Assessor i ha assenyalat que «la construcció permanent d’un codi civil propi atent als valors constitucionals i estatutaris, tècnicament sòlid i socialment eficaç, s’ha d’encarar com una oportunitat per millorar la nostra societat».
»Ha de ser una finestra per defensar el dret tradicional de les Illes i assolir avanços en drets ciutadans. Però també s’ha de veure com una eina de canvi social, com un espai d’autonomia que podem aprofitar per progressar com a comunitat», ha afegit Armengol.
La titular de l’executiu ha repassat algunes fites del dret civil de les Illes Balears, com ara una «pionera llei de parelles estables que va marcar el camí a l’Estat, que anys després aprovava el matrimoni entre persones del mateix sexe», o la reforma de la Llei 7/2017, que ha resolt un «problema històric» fent que les herències intestades «es quedin a les Illes i es puguin reinvertir en els nostres ciutadans i ciutadanes», cosa que ha permès assolir «una major igualtat entre els ciutadans de les Illes», ja que ha possibilitat que els menorquins i menorquines facin donacions en vida en les mateixes condicions que a Mallorca, més avantatjoses.

El Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears
El Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears és un òrgan permanent de consulta i assessorament del Govern i del Parlament en aquesta matèria i està adscrit al Govern de les Illes Balears.
Aquest òrgan es va crear arran de la Llei 7/2017, de 3 d’agost, per la qual es modifica la Compilació de dret civil de les Illes Balears, i substitueix l’anterior Comissió Assessora de Dret Civil de les Illes Balears.
El Consell Assessor està format per deu membres i té una composició paritària entre illes i entre dones i homes. Tots els integrants del Consell Assessor són juristes de trajectòria professional i acadèmica reconeguda i amb experiència demostrada en el camp del dret civil de les Illes Balears.
D’aquests membres, dos són designats pel Govern i dos per cada consell insular. Cal destacar, a més, que aquests membres no poden ocupar càrrecs públics, ni per elecció ni per designació. Per altra banda, el Govern nomenarà un funcionari o funcionària perquè exerceixi les funcions de secretari o secretària del Consell Assessor.
Els vocals nomenats són les persones següents:
— Bartolomé Bibiloni Guasp, designat pel Govern.
— Antonia Paniza Fullana, designada pel Govern.
— Francesca Llodrà Grimalt, designada pel Consell Insular de Mallorca.
— Miquel Àngel Mas Colom, designat pel Consell Insular de Mallorca.
— Teresa Castillo Moreno, designada pel Consell Insular de Menorca.
— Francisco Marqués Pons, designat pel Consell Insular de Menorca.
— Juan Carlos Torres Ailhaud, designat pel Consell Insular d’Eivissa.
— Maria Torres Bonet, designada pel Consell Insular d’Eivissa.
— Ángel Custodio Navarro Sánchez, designat pel Consell Insular de Formentera.
— Maria del Pilar Serra Escandell, designada pel Consell Insular de Formentera.
El president del Consell Assessor és Bartolomé Bibiloni Guasp i el secretari, Ramon Rosselló Lozano.