torna

Detall de la notícia

Imatge 3523613

Les conselleries d'Educació i Cultura donen suport a la celebració del III Dia de Francesc de Borja Moll

El pròxim dimecres, 10 d’octubre, es commemora l’aniversari del naixement de Francesc de Borja Moll, autor, juntament amb Antoni Maria Alcover, del Diccionari català-valencià-balear (DCVB) i editor, des del 1934, de l’Aplec de rondalles mallorquines. Per aquest motiu, el passat divendres, 5 d’octubre, Antoni Mir, secretari de la Institució Francesc de Borja Moll, va presentar a Ca n’Oleo les activitats programades per commemorar aquesta efemèride. L’acompanyaren Maria F. Alorda, directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, i Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística. També hi varen intervenir un dels participants dels actes, el glosador Mateu Xurí; la coordinadora de les activitats, Sofia Moisès, i Kake Portas, artista que ha duit a terme l’elaboració del caparrot de Francesc de Borja Moll.

La Institució Francesc de Borja Moll proposa consolidar aquest dia per instaurar una data permanent que commemori i difongui una de les personalitats més importants de la llengua i la cultura catalanes, mitjançant activitats de promoció de l’ús de la llengua pròpia a la qual va dedicar tota la seva vida. Aquest 2018 se celebra la tercera edició del Dia de Francesc de Borja Moll, mitjançant l’organització d’un programa d’esdeveniments i activitats arreu de les Illes Balears. La Institució Francesc de Borja Moll, nascuda el 2015 i continuadora de la tasca de l’Editorial Moll, organitza des del 2016 aquesta iniciativa amb la col·laboració de les institucions, entre les quals i de manera molt destacada amb les conselleries de Cultura, Participació i Esports, i Educació i Universitat.

Programa d’activitats III Dia Francesc de Borja Moll (10 d’octubre)

  • Des del dia 10 fins a finals d’octubre: inici del concurs “RescataMots Il·lustrat”.
  • 18 hores: contarondalles simultani a les biblioteques de les Illes Balears i a l’Hospital Universitari de Son Espases (Palma).
  • 19 hores: inauguració de l’exposició “Francesc de Borja Moll i Josep Maria Llompart, una amistat fructífera” a l’IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella).
  • 19 hores: acte de presentació de la Institució Francesc de Borja Moll a l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona). Espectacle “Gegants de la Llengua”, amb la presentació dels caparrots de Francesc de Borja Moll i Pompeu Fabra, i glosada popular.
  • 20 hores: conferència “Francesc de Borja Moll i el combat per la llengua” al claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor). A càrrec de l’escriptor Gabriel Janer Manila.

“RescataMots Il·lustrat”

Es tracta d’una activitat de promoció i difusió de la llengua catalana emmarcada en els actes del Dia Francesc de Borja Moll i, enguany, en l’Any Llompart. Aquesta activitat arribarà a 351 escoles, 77.706 alumnes, 120 biblioteques i 1 hospital. El concurs “RescataMots Il·lustrat” es desenvoluparà durant el mes d’octubre en els centres educatius de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Els seu principal destinatari és el públic escolar de primària (4t, 5è i 6è) i ESO (1r, 2n, 3r i 4t).

Consisteix a realitzar una lectura de rondalles dins l’aula i per això es facilitarà al professorat 4 il·lustracions realitzades per Moll, la referència i el text de la rondalla mallorquina en la qual apareixen. També es proporcionarà la referència de la rondalla equivalent en un aplec de Catalunya i de València. Posteriorment, es farà la selecció d’una de les rondalles i d’una paraula divertida, oblidada, rara, extraordinària que hi aparegui. Un cop s’hagi seleccionat la paraula, se’n cercarà el significat al Diccionari català-valencià-balear. Així –abans de fer la realització plàstica– el professorat podrà optar per oferir la lectura de la rondalla en la versió mallorquina o bé en la que correspon al seu territori, o fer les dues lectures: la rondalla en la versió mallorquina i en la pròpia del territori de l’alumnat, que seria una fórmula més enriquidora encara.

L’objectiu és “intervenir” de manera creativa sobre un dibuix de Francesc de Borja Moll de l’Aplec de rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó. El dibuix i la paraula triada per cada curs escolar es penjarà al Facebook de la Institució Francesc de Borja Moll. Els centres o cursos amb més “M’agrada” rebran els premis que consistiran en volums del Diccionari català-valencià-balear (DCVB) i de contes populars. Es donarà de marge tot el mes d’octubre per fer l’activitat, donar difusió a través de la xarxa a les il·lustracions generades per l’alumnat a fi que la gent pugui clicar “M’agrada”. El dia 15 de novembre es farà el recompte de “M’agrada” i a finals de mes i dins desembre tindrà lloc el lliurament de premis.