torna

Detall de la notícia

Imatge 3523535

Les Illes Balears desplega la cultura popular a la Fira Mediterrània de Manresa

Aquest dissabte a les 14:30h ha tengut lloc presentació de les Illes Balears en el marc de la 21a Fira Mediterrània de Manresa, que se celebra enguany des d’aquest dijous 4 d’octubre fins al diumenge 7 d’octubre. 
 
Enguany la Fira dedica una atenció especial al patrimoni immaterial de les Illes Balears a través de l’organització d’un Focus amb representació de la cultura popular de les quatre illes. Gràcies a l’aliança de la Fira amb el Govern de les Illes Balears, mitjançant conveni de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, el públic podrà gaudir entre aquest dissabte i diumenge d’alguns valors de la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. L'aportació per aquest primer Focus que la Fira dedica a les Illes és de 12.000 € per part de la Direcció General de Cultura.
 
La presentació de les Illes Balears ha estat a càrrec de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, durant l’acte d’inauguració de l’estand del Govern a la Fira. La presentació ha versat sobre el llegat patrimonial en cultura popular de cada una de les Illes, que ha pronunciat la directora del Museu Etnològic de Santa Eulàlia d'Eivissa, Lina Sansano. Tur, que ja va participar dijous de l’acte inaugural de la fira, ha destacat en el seu parlament que el Govern està tramitant la Llei de patrimoni immaterial, de la convocatòria d'una línia d'ajudes per a projectes de patrimoni immaterial, de les Jornades de Cultura Popular que la Conselleria organitza des de 2016, un any a cada illa, i ha recordat que enguany seran a Formentera, després que el primer any fossin a Mallorca i l'any passat a Eivissa. Per la seva part, Sansano ha parlat del patrimoni immaterial que és BIC i de la cultura popular de les Illes.
Les activitats previstes en el marc del primer Focus Illes Balears que fa la Fira Mediterrània són les següents:
 
La Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears durà la cultura del foc estretament lligada a Mallorca, dels foguerons que se celebren per Sant Antoni fins a la proliferació de dimonis i bèsties de foc arreu.  A Manresa s’hi presenciarà una representació de les principals colles de dimonis, amb una cercavila nocturna, que es farà avui dissabte 6 d’octubre a les 19.45, del Pati del Casino a la Plana de l’Om i una altra cercavila de lluïment, que es farà diumenge 7 d’octubre a les 11.00 de la plaça Espanya a la muralla de Sant Domènec.
 
Amb el nom de Xeremiers de Mallorca, a la Fira es podrà gaudir de la nova fornada de colles, amb el flabioler Pau Mas i el xeremier Càndid Trujillo. Els seus instruments, les xeremies, el flabiol i el tamborí beuen de l’essència dels sonadors amb més renom de l’illa. En aquesta ocasió es presenten amb un format de carrer diferent, que suposa la unió de dues generacions de sonadors mallorquins. Recorrent els carrers de Manresa trobarem també el mestre flabioler Tomàs Salom i el so mediterrani de la darbuka de la mà de Jaume Calafava. Actuaran avui dissabte 6 d’octubre a les 18.45 de la plaça Crist Rei a la plaça Major i diumenge 7 d’octubre a les 12.00 de la plaça Espanya a la muralla Sant Domènec.
 
Aires de Menorca representarà la cultura popular de Menorca, íntimament lligada a la seva tradició eqüestre.  La Fira acollirà una demostració d’aquesta escola de doma, a càrrec del centre eqüestre Equimar. Actuaran diumenge 7 d’octubre a les 12.45 i a les 18.15 a la Plaça Major de Manresa.
 
El grup de ball pagès Es Broll representarà la cultura de les danses tradicionals d’Eivissa i Formentera d’origen molt antic.  Amb acompanyament musical de tambor, flauta i espasí –a càrrec del sonador- i castanyoles –a càrrec dels balladors.  Actuaran diumenge 7 d’octubre a les 11.15 i 11.30 de la plana de l’Om a la plaça Sant Domènec. L’horabaixa repetiran les actuacions en els mateixos llocs, a les 17.15 h i a les 17.45 h.
 
La Fira Mediterrània de Manresa se celebra des de l’any 1998 com a mercat d'espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, es mou en l’àmbit de la cultura popular i les músiques del món i folk. 
 
Més informació del Focus Illes Balears al web de Fira Mediterrània: http://firamediterrania.cat/ca/programacio/focus-illes-balears