torna

Detall de la notícia

Imatge 3503018

La reina Letizia i la ministra d'Educació celebren la inauguració oficial del curs de formació professional 2018/19 al CIFP Son Llebre

La reina Letizia, acompanyada de la ministra d’Educació i Formació Professional, María Isabel Celaa, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, han visitat el Centre Integrat de Formació Professional (CIFP) Son Llebre amb motiu de la inauguració oficial del curs d’FP 2018-2019 en l’àmbit estatal.
Armengol ha agraït a la reina i a la ministra que hagin triat un centre d’FP de les Illes Balears per obrir el curs oficial d’FP d’Espanya i, concretament, el CIFP de Son Llebre, “just quan comença a funcionar com a Centre de Referència Nacional i dissenyarà la formació espanyola en un àmbit tant important com és el sociosanitari”.
La presidenta també ha destacat que l’elecció de les Illes Balears per a aquesta visita suposa un reconeixement a l’aposta del Govern per l’educació i la formació, que l’any vinent comptarà amb 1.000 milions d’euros, i a la feina que s’està fent per “impulsar la formació professional”. “Aquest curs comença amb 48 professors més que l’any passat i en tres anys hem sumat 1.000 alumnes, hem duplicat les inversions en equipaments i impartim 16 cicles més”, ha afegit.
Al llarg de la visita, la reina ha tingut l’oportunitat de recórrer diferents aules i tallers, com el d’Habitació Hospitalària, el de Bany Adaptat o el de Cuina, tots vinculats amb el cicle d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, on ha parlat amb alumnes i professors, a més de gaudir d’algunes demostracions pràctiques de les activitats que formen part del dia a dia de Son Llebre.
A més, també ha visitat la Residència de Son Llebre, que acull persones adultes amb discapacitat intel·lectual, per la seva estreta vinculació amb el CIFP, ja que desenvolupa projectes comuns amb el centre educatiu, acull alumnes amb pràctiques i també alumnes d’FP d’altres països en el marc del programa Erasmus+. A la residència hi fan feina exalumnes del cicle que imparteix el CIFP. La reina ha pogut parlar amb treballadors del centre, exalumnes de Son Llebre i practicants.
D’altra banda, la titular de l’executiu ha manifestat que “per primera vegada, les Illes Balears compten amb un Pla Integral de Formació Professional, que, amb 428 milions d’euros de pressupost, potencia la formació educativa i ocupacional, impulsa la formació dual, afavoreix el retorn educatiu i treballa en l’ampliació de la xarxa de centres integrats per oferir noves titulacions i arribar cada dia a més gent”.
En aquest sentit, ha posat de relleu la col·laboració i el treball conjunt amb agents econòmics i socials en aquesta matèria, atès que és un tipus de formació “demandada pel mercat laboral i amb un alt nivell d’inserció”, ja que 7 de cada 10 persones que han estudiat una FP tenen feina en menys d’un any.
A la visita, la reina ha estat rebuda per la directora del CIFP, Margalida Poquet; pels consellers d’Educació i Universitat, Martí March, de Serveis Socials, Fina Santiago, i de Treball i Ocupació, Iago Negueruela; a més de la delegada del Govern, Rosario Sánchez; el batle de Marratxí, Joan Francesc Canyelles, i la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda. Per part del Ministeri han assistit a l’acte el secretari d’Estat d’Educació i Formació Professional, Alejandro Tiana, la directora general de Formació Professional, Clara Sanz, i el president del Consell Escolar de l’Estat, Ángel de Miguel.
El CIFP Son Llebre
El CIFP Son Llebre és un centre integrat de formació professional de l’àrea d’Atenció Social de la família professional de Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Al marge d'impartir els ensenyaments propis de la formació professional inicial que tenen lloc en els centres educatius, els CIFP poden oferir altres modalitats de formació per a l’ocupació adreçades a treballadors en actiu i a treballadors desocupats. En l’actualitat, funcionen a Mallorca 5 centres integrats de formació professional. Actualment Son Llebre té 185 alumnes d’FP i una plantilla de 14 professors.
Son Llebre imparteix tota l’oferta de cicles formatius corresponents a l'àrea de l'Atenció Social (CFGM d'Atenció a Persones en Situació de Dependència i els CFGS d'Integració Social, de Mediació Comunicativa i de Promoció de la Igualtat de Gènere).
Per altra banda, també ofereix els certificats de professionalitat adreçats principalment a persones treballadores desocupades de Gestió de Trucades de Teleassistència, Atenció Sociosanitària a Persones en situació de Dependència i Atenció Sociosanitària a Persones al Domicili.
Son Llebre comença a funcionar aquest curs com a Centre de Referència Nacional en Atenció Sociosanitària i properament se signarà el conveni amb el Ministeri. Els Centres de Referència Nacional (CRN) depenen del Govern central, amb participació autonòmica, i duen a terme accions d’innovació i experimentació en matèria de formació professional i estan especialitzats en els diferents sectors productius a través de la seva agrupació en famílies professionals.
 
Inici de curs de formació professional a les Illes Balears
Es preveu que el curs 2018/19 compti amb més de 15 mil alumnes en acabar el període de matriculació el 30 d’octubre. Actualment hi ha 12.414 alumnes matriculats.
 
En el curs 2018-2019 hi haurà 1.161 places de docents de formació professional a les Illes Balears, 48 professors més que el curs passat.
 
Enguany, l’oferta formativa d’FP s’ha incrementat 16 cicles dels quals 7 són de nova implantació a les Illes Balears: 1 és d’FP bàsica (Arts Gràfiques); 2 són de grau mitjà (Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo i Construcció); i 4 de grau superior (Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat, Estètica Integral i Benestar, Energies Renovables i Vitivinicultura).
 
La formació professional bàsica i els cicles formatius de grau mitjà estan cofinançats pel Fons Social Europeu en el marc del Programa Operatiu d’Ocupació, Formació i Educació 2014-2020 i pel Fons Social Europeu de les Illes Balears 2014-2020, respectivament.