torna

Detall de la notícia

Imatge 3495480

Armengol destaca que el curs 2018-19 comptarà amb el major nombre de docents de la història de les Illes Balears

“Aquest curs comença amb 352 professors més que l’any passat i amb 1.150 docents i especialistes més que fa 3 anys. La nostra educació pública mai havia comptat amb tants professors i professores. La convocatòria d’oposicions reforçarà el nostre ensenyament amb 3.000 places i aportarà estabilitat a la feina dels nostres mestres”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller d’Educació i Universitat, Martí March, ha fet aquestes declaracions durant la visita al CEIP Miquel Costa i Llobera, amb motiu de l’inici del curs escolar 2018-2019.

Armengol i March han tengut l’oportunitat de veure com ha quedat l’ampliació del pati del centre, que, després d’una inversió de 315.000 euros en el marc del Pla d’Infraestructures Educatives, ha fet realitat una demanda històrica de les famílies del Costa i Llobera.

La titular de l’executiu ha manifestat que el curs comença amb “normalitat” i ha destacat que “aquesta és la legislatura de l’educació”. “S’han ampliat les beques a les famílies: aquest curs hi ha 1.000 alumnes més que l’any passat amb beques menjador (4.236 en total) i 30.000 estudiants tindran els llibres de text que necessiten amb els fons d’ajuts per a llibres”.

Per la seva part, el conseller ha manifestat que en educació “les coses no es poden fer d’un dia per l’altre” i que “es requereix estabilitat, planificació, coordinació, diàleg, col·laboració entre institucions, inversió i fets”. En aquest sentit, ha posat en valor un “full de ruta conjunt” del Govern, de la comunitat educativa i dels ajuntaments que ha permès millorar el sistema educatiu i desenvolupar un Pla d’Infraestructures Educatives que ja ha invertit 44 milions d’euros en la millora i ampliació del 80% dels centres educatius de les illes.

Així mateix, també ha apuntat que “encara queden moltes coses per fer” i que s’ha de seguir treballant per millorar l’ensenyament i perquè els joves “aprenguin millor i adquireixin més competències”. “L’educació no descansa i és clau per al progrés econòmic, per a la nostra cohesió social i per a la formació d’una ciutadania més crítica i preparada que pugui donar resposta als reptes del segle XXI”.

Tant Armengol com March han tingut paraules d’agraïment per a tota la comunitat educativa: “sense l’esforç dels pares i mares, dels professors i del personal dels centres educatius, així com del personal de la Conselleria el curs no hauria pogut començar i no haurien estat possibles els avanços que hem fet els darrers 3 anys”.

El curs 2018-19: xifres
El curs 2018-19 ha començat avui a les Illes Balears per a 167 mil alumnes i 15 mil professors de l’ensenyament públic i concertat amb total normalitat. Del total dels 300 centres públics de les Illes, n’hi ha 18 que començaran amb obres majors en marxa, aquelles que tenen una execució superior a 4 mesos, però s’ha previst amb els equips directius i els responsables de les obres tots els mecanismes necessaris per garantir la convivència d’aquestes obres amb l’activitat lectiva.

El curs 2018-19 l’ensenyament públic comptarà amb 11.746 places, és a dir, amb 352 professors més que el curs anterior: 290 a Mallorca, 32 a Eivissa, 28 a Menorca i 2 a Formentera. En total, en acabar la legislatura s’hauran incorporat al sistema educatiu públic 1.152 professors nous, fet que suposa que el sistema educatiu de les Illes Balears comptarà amb el nombre de professors més elevat de la seva història.

Però, a més, es consoliden aquest curs un milenar de places docents, fruit del procés d’oposicions encetat l’any passat. Aquest procés es veurà reforçat amb les properes convocatòries previstes per a 2019 i 2020.

Quant a les infraestructures, aquest estiu s’està duent a terme una inversió de 12 milions d’euros per a obres a centres educatius de totes les Illes amb 134 obres en execució o contractació des de l’inici de 2018. Cal tenir en compte que des que va començar la legislatura s’han invertit 44 milions en aquest concepte. Això ha suposat la realització aquest estiu de 96 obres a centres educatius de les Illes, 26 de les quals d’obra major.

El balanç en obres des de l’inici de legislatura és de més de 560 obres majors i menors fetes a 240 centres, que representen el 80% dels centres educatius de les Illes Balears. Cal esmentar que això suposa multiplicar per quatre les inversions que es feren durant tota la legislatura anterior.

Aquest curs també suposa l’inici de la reducció d’aules modulars, tal com es va programar en el Pla d’Infraestructures Educatives 2016-2023. Així, el curs començarà amb 7 modulars menys i el desembre de 2018 ja seran 15. A mesura que es vagin acabant les grans obres s’eliminaran aules modulars per la qual cosa es preveu que el desembre de 2019 se n’hauran retirat a l’entorn d’una seixantena.