torna

Detall de la notícia

Imatge 3486194

La Conselleria de Treball signa un conveni tripartit amb sindicats i patronal per a l'ocupació de qualitat i la lluita contra la competència deslleial en el sector de la restauració

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, juntament amb els secretaris generals de les federacions de serveis dels sindicats CCOO i UGT, Silvia Montejano i Antonio Copete, respectivament, i el president de l'Associació de Restauració de Mallorca adscrita a la CAEB, Alfonso Robledo; han signat aquest dimecres un Conveni tripartit per a la millora de la qualitat en l'ocupació i la lluita contra la competència deslleial en el sector de la restauració.

Així mateix, en el marc d'aquesta trobada la patronal del sector de la restauració ha subscrit de forma explícita el conveni bipartit d'hostaleria signat el 2017 amb els sindicats, la aplicació del qual ja és d'obligat compliment per a tots els sectors des de l'any passat. El titular de Treball ha ressaltat aquest gest per part de la patronal per tenir un efecte simbòlic de gran importància.

Sobre l’acord tripartit que involucra al Govern dels Illes Balears i que beneficiarà unes 75.000 persones empleades, el conseller Negueruela ha destacat que s'ha treballat de manera conjunta in en diferents àmbits durant els últims mesos amb l'objectiu de dissenyar mecanismes que contribueixin a dignificar el sector de la restauració per mitjà de la lluita contra l'economia irregular, un major compromís en matèria de seguretat i salut laboral, així com el disseny d'una major oferta formativa especialitzada.

Entre els acords assolits es troben diverses accions que permetran millorar la competitivitat i la qualitat en les activitats relacionades amb el sector de la restauració. En aquest sentit s'ha acordat el reforç de la vigilància de les condicions de mercat en l'àmbit de forn i pastisseria, el que implicarà establir una via permanent de comunicació per denunciar l'aplicació indeguda del conveni de la Indústria del forn i pastisseria amb el objecte de pagar salaris inferiors als establerts, així com la competència deslleial. Negueruela ha explicat que, per complir amb aquest acord, s'establiran campanyes específiques dins la planificació ordinària d'Inspecció de Treball.

A més, les tres parts han acordat incrementar el seu compromís per la seguretat i la salut laboral, amb l'objectiu de reduir la sinistralitat en el treball a través de la millora de les condicions de seguretat i salut de les empreses. És per això que, de manera específica han acordat desenvolupar una cultura de seguretat i salut laboral en el conjunt de la societat, potenciar la coordinació de les diferents organitzacions i entitats involucrades en la prevenció, millorar i promoure l'estudi i investigació de malalties professionals, sensibilitzar sobre la importància de prevenció de riscos psicosocials, enfortir el paper dels interlocutors socials i promoure la investigació, així com la formació en l'àmbit de la prevenció i la salut laboral.

En tercer lloc, en matèria de formació les organitzacions representades han acordat incrementar l'oferta formativa especialitzada, encaminada a dignificar la professió de cambrer. Aquesta proposta materialitza l'aposta per la qualitat del sector i garanteix que el nombre creixent de treballadors que demana el sector compti amb les competències adequades.
En aquest punt la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria s'ha compromès a donar prioritat a la formació del sector de la restauració a treballadors empleats o en atur; a dissenyar jornades per millorar la imatge dels llocs de treball de sala amb l'objectiu de dignificar-los i fer-los més atractius, així com establir un programa d'actuacions de necessitats formatives juntament amb l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) i proposar entre el Servei Públic d'Ocupació de les illes Balears (SOIB) i l'Institut de Qualificacions professionals de les Illes Balears un programa per avançar en l'establiment oficial del reconeixement de l'experiència professional de les competències professionals dels treballadors del sector.

Durant la roda de premsa tots els sectors involucrats en la signatura del conveni tripartit han valorat positivament l'abast de les mesures acordades.