torna

Detall de la notícia

Imatge 3463844

Els professionals del primer trasllat aeri amb oxigenació extracorpòria a un pacient pediàtric es reuneixen amb la consellera de Salut

Els professionals sanitaris de les Illes Balears que varen fer el 24 d'abril el primer trasllat aeri de tot l'Estat d'un pacient pediàtric amb la tècnica d'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) s’han reunit amb la consellera de Salut.

Entre els assistents, hi havia representants del SAMU 061; de la Unitat de Transport Pediàtric, i de l'equip d’UCI de pediatria de l'Hospital Universitari Son Espases. També hi ha estat present el cap de l'Exèrcit de l'Aire de les Balears, Manuel Aroca, en representació dels professionals que hi varen participar per part de l'Exèrcit de l'Aire (UMAER).

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha recordat que a les Illes Balears s'ha duit a terme per primera vegada en un pacient pediàtric la tècnica d'oxigenació extracorpòria (ECMO), fita molt important dins la sanitat balear.

L’operatiu va tenir lloc el 24 d'abril d'enguany.
L'Hospital Universitari Son Espases i el SAMU 061 varen realitzar amb èxit el primer trasllat aeri de tot l'Estat d'un pacient pediàtric amb la tècnica d'oxigenació extracorpòria (ECMO). A les Illes Balears va ser la primera vegada que s'aplicava aquesta tècnica a un pacient pediàtric: un al•lot de 14 mesos amb una afectació pulmonar greu.

L'operatiu es va coordinar en dues fases. En la primera fase es va mobilitzar un equip especialitzat de l'Hospital 12 d'Octubre, que juntament amb els professionals de l'Hospital Universitari Son Espases varen sotmetre el pacient a l'ECMO. La patologia de l'infant no aconsellava traslladar-lo si no se li aplicava aquesta tècnica.

Finalment es va poder dur a terme gràcies a la col•laboració multidisciplinària de diversos serveis i professionals de Son Espases: l'UCI de pediatria, els serveis de Cardiologia Pediàtrica, Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Pediàtrica, Radiologia i perfusionistes o instrumentistes de cirurgia cardíaca i personal de transport pediàtric.

En la segona fase varen participar la Unitat de Transport Pediàtric Balear, la Gerència del 061 i Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears, el SUMA 112 (Madrid) i l'Exèrcit de l'Aire (UMAER).

La Gerència del 061 va coordinar i va dirigir el dispositiu i va aportar els recursos humans i materials necessaris per donar suport al trasllat dels equips i del pacient fins al moment de l'evacuació.

Per coordinar l'operativa es va disposar d'una dotació extraordinària integrada per un vehicle de suport vital avançat preparat especialment per a aquest trasllat, dotat amb un tècnic especialista, dos vehicles d'intervenció ràpida i una unitat de logística.


L'ECMO és una tècnica complexa que dona suport cardíac i respiratori (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos.

L'ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang; consisteix a introduir una cànula dins d'una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula en una via arterial (habitualment la caròtide en els infants) o venosa central (femoral o jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que fa l'oxigenació abans d'introduir-la, una altra vegada, en l'organisme.