torna

Detall de la notícia

Imatge 3450186

Dues exposicions simultànies, al Refectori de l'Ajuntament d'Eivissa, i a Es Polvorí, reten homenatge al pintor Carloandrés, amb el suport del Govern

Des d’aquest divendres 3 al 30 d'agost, i dins la programació de les Festes de la Terra d’Eivissa, es podran visitar dues mostres simultànies de l'obra eivissenca de l'artista Carloandrés, recentment traspassat, sota el títol genèric "Carloandrés a Eivissa (1958-2018). Obres d'ara, obres d'ahir".
 
Les inauguracions són dia 3 d'agost a les 20.00 h al Refectori i a les 20.30 h a Es Polvorí, i comptaran amb la presència de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, l'alcalde d'Eivissa,  Rafel Ruiz, i el regidor de Cultura, Pep Tur,  entre altres autoritats illenques que acompanyaran a la família de l'autor, com Andreu Carles López, comissari de l’exposició. Aquest dijous tots ells han estat els encarregats de presentar el projecte en roda de premsa.
 
Les exposicions, organitzades prèviament al recent traspàs del pintor, estan dividides en dues parts; la primera dedicada a una mostra retrospectiva, amb retrats i paisatges realitzats des de l'arribada a Eivissa el 1958, fins a l'exposició retrospectiva que li dedicà el Consell d'Eivissa l'any 2011 a la desapareguda sala del Centre Cultural de s'Alamera; la segona està dedicada a pintures entre 2011 i l'actualitat.
 
A les mostres es podran contemplar obres cedides per la família, juntament amb obres de col·leccions particulars que han viatjat expressament per a l'ocasió des de diferents col·leccions de l'Estat espanyol, així com la darrera producció de l'estudi del pintor. Carloandrés, malgrat la seva avançada edat,  no va deixar mai de pintar fins al mes de gener de 2018, fa tan sols cinc mesos.
 
Les exposicions, organitzades per l'Ajuntament d'Eivissa, dins el marc de les Festes de la Terra 2018, compten amb el patrocini de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern balear a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.
 
L’exposició serà itinerant posteriorment a Mallorca, i al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València -d'on era originari l'artista- , dins el programa de col·laboració establert entre el Govern de les Illes Balears i Acció Cultural del País Valencià. 
 
El comissariat ha anat a càrrec del fill del pintor,  Andreu Carles López Seguí, qui també es va encarregar de la mostra de 2011, així com de la recent retrospectiva "Carloandrés. Retorn a Morella. 1965-1978" que tingué lloc l'estiu passat a l’esmentada ciutat del País Valencià, capital de la comarca d'Els Ports. 
 
Carloandrés
 
Sovint se l’ha considerat com paisatgista, malgrat que ha desenvolupat totes les tècniques i motius pictòrics al llarg de la seva extensa carrera, en especial el retrat i les natures mortes. La seva obra, de caràcter figuratiu i personals accents, mitjançant una paleta que abasta des de la gradació freda dels blancs als càlids ocres i malves, passant pels verds i els blaus. A la seva obra empra indistintament l’oli i el guaix.
 
Va exposar individualment en més de cinquanta ocasions i participar en un gran nombre d’exposicions col·lectives. En el seu moment, és un dels pintors d’Eivissa amb una més continuada presència a l’exterior.
 
Dels premis i reconeixements obtinguts destaquen, la menció honorífica i medalla de bronze a la Biennal d’Art del Regne de València (1951), la medalla de plata de la primera Exposició de Belles Arts de la Societat Benimar de València (1954) i l’accèssit al concurs per a la decoració de la capella de Las Navas del Marqués i Medalla d’Or del Grup Filatèlic de Palma (2007) pels seus dissenys postals.