torna

Detall de la notícia

Imatge 3434608

L'Euroregió Pirineus Mediterrània manté oberta la seva convocatòria d'ajuts a projectes culturals 2018

Per tal d’enfortir la cooperació cultural, l'Euroregió Pirineus Mediterrània, de la qual forma part el Govern de les Illes Balears, ha llançat per novè any consecutiu una nova convocatòria de projectes conjunta. Enguany la dotació financera de la convocatòria és de 170.000 euros, a distribuir entre diferents projectes de qualsevol disciplina i expressió artística en els àmbits de les arts escèniques, art contemporani, cinema, audiovisual, patrimoni material i immaterial, llengües euroregionals (català, occità, francès i castellà), música, literatura, etc.
 
Són elegibles entitats culturals de Catalunya, Illes Balears i Occitània i està oberta tant a projectes de dimensió estrictament euroregional com a projectes que prevegin una dimensió més àmplia i siguin potencials candidats a ajuts d’àmbit europeu a través dels programes destinats per la Unió Europea a aquest efecte. El termini de presentació dels dossiers de candidatura és el 7 de setembre de 2018 per als projectes d’àmbit europeu i el 15 d’octubre de 2018 per als projectes d’abast euroregional. 
 
L'Euroregió Pirineus Mediterrània és un projecte de cooperació política, cultural i econòmica entre Catalunya, les Illes Balears i la regió francesa d’Occitània. Nascuda el 29 d'octubre de 2004, compta amb més de 14 milions d’habitants i representa el 14% del PIB dels dos països que la integren, França i Espanya, a través de les seves respectives regions.
 
Cal destacar que el Govern de les Illes Balears, que participa en la Comissió de Cultura de l’Euroregió a través de la seva Conselleria de Cultura, Participació i Esports, ve fent una aportació econòmica per al seu funcionament d’ençà l’any 2012. La quantitat aportada per a la Convocatòria de 2018 és de 40 mil euros, superior en 10 mil euros a la de la de 2017 i que suposà un augment del 200% respecte a la d’exercicis anteriors. El manteniment d’aquesta aportació vol posar en valor el compromís de la Conselleria i de la seva Direcció General de Cultura envers l’aposta per la cultura i la seva projecció exterior que suposa la participació a les diverses convocatòries i iniciatives de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
 
La primera setmana de juliol, l'Euroregió Pirineus Mediterrània, el Centre Balears Europa, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, Europa Creativa i Europa Direct Illes Balears varen organitzar dues jornades informatives sobre els programes europeus en l'àmbit de la cultura i el patrimoni. El dimecres, 4 de juliol a les 12:00 h al Museu Monogràfic del Puig dels Molins d'Eivissa, i el dijous, 5 de juliol a les 12:00 h. Biblioteca Pública i Arxiu Històric de Maó, a Menorca. En el marc d'aquestes trobades, es presentà aquesta convocatòria d'ajuts a projectes culturals davant representants d’entitats i associacions culturals d’Eivissa i Menorca, els quals manifestaren el seu interès i participaren activament en aquesta Jornada promoguda per la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, i que comptà amb la col·laboració del Centre Balears Europa.
 
Des del Ministeri de Cultura i Esport, es donaren a conèixer les línies directrius dels programes Europa Creativa Europa con los ciudadanos. Des de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, s’explicaren els eixos de la Convocatòria de projectes culturals per a 2018, i des de la Conselleria de Cultura es féu un repàs a la participació de les Illes Balears en les diferents convocatòries culturals de l’Euroregió i s’oferí un petit tast d’alguns dels projectes que, al llarg d’aquests darrers vuit anys (2010-2017), han destacat per la seva temàtica o interès entre la ciutadania i els agents culturals euroregionals. Joana Català Coll, directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, avançà l’estructura i les funcions del que ben aviat serà l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), una eina que permetrà una major professionalització del sector, d’una banda, i la major visibilitat empresarial de les associacions i entitats que conformen el ric i variat teixit cultural de les Illes Balears, de l’altra.  

Accés a la convocatòria: http://www.euroregio.eu/ca/convocatoria-2018-dajuts-projectes-culturals-euroregionals-i-europeus