torna

Detall de la notícia

Imatge 3432680

Palma acull les 32es Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza l'IRL

La Universitat de les Illes Balears acollirà del 17 al 20 de juliol les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza anualment l’Institut Ramon Llull i que arriben a la 32a edició. Les Jornades se celebren en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria de Participació, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears.
 
Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa a Ca n'Oleo el programa de les Jornades Internacionals per a  professors de català. Han intervingut Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears; Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears i Jaume Carot, vicerector d’internacionalització de la UIB.
 
Les Jornades Internacionals per a professors de català són el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. També són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència. Enguany, hi participaran vuitanta docents d’universitats de més de vint països diferents, com ara les universitats de Mont-real, Brno, Los Angeles, Mèxic DF, Hèlsinki, l’Havana o Berlín, entre d’altres. 
 
L'Institut Ramon Llull ofereix suport a més de 150 centres amb docència d’estudis catalans  d’arreu del món i subscriu acords amb les universitats per tal de promoure-hi els estudis de llengua i cultura catalanes.  
 
La sessió inaugural tindrà lloc dimarts 17 de juliol a les 15:30 h a la sala d’actes del Parlament de les Illes Balears i hi participaran Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears, Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull.  
 
La conferència inaugural, amb el títol Mallorca en la dècada de 1960: entre la desnacionalització accelerada i l’autoafirmació compromesa, anirà a càrrec de Damià Pons, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i professor de literatura catalana contemporània a la Universitat de les Illes Balears. Pons dissertarà sobre les transformacions demogràfiques, econòmiques, socials, lingüístiques i culturals que va experimentar Mallorca al llarg dels anys seixanta.  
 
Dimecres 18 de juliol tindrà lloc un taller sobre la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) i la nova Ortografia catalana (2017), publicades per l’Institut d’Estudis Catalans. Els professors Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Rosa Estopà (Universitat Pompeu Fabra) i Joan-Rafael Ramos (Universitat de València) presentaran les principals novetats de la gramàtica i l’ortografia catalana.  
 
L’endemà, 19 de juliol, la professora de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, Barbara Luczak, pronunciarà la conferència Pedra de tartera de Maria Barbal: un llibre “fàcil”?  Luczak remarcarà alguns aspectes de la novel·la que permeten presentar-la com una obra artística perfectament executada i ideada que ja ha estat traduïda a més d’una desena de llengües.  
 
Al llarg dels quatre dies que duren les Jornades, el professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior participarà als tallers organitzats tant per docents de la Xarxa com per professors d’altres universitats, amb l’objectiu de compartir experiències i recursos sobre la docència de la llengua catalana. També s’hi han programat diverses activitats de caràcter cultural. 
 
La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior 
 
La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior és una peça cabdal de la projecció internacional de la cultura catalana en àmbits de màxima excel·lència, i esdevé així un important instrument de la diplomàcia cultural. La Xarxa, a més de garantir la presència de la llengua i la cultura catalanes a les universitats del món mitjançant centres de recerca i càtedres de professors visitants en universitats d’excel·lència, fa possible la formació de joves professionals que poden contribuir a la projecció exterior de la cultura catalana i a facilitar els intercanvis culturals amb països estratègics.
 
La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior genera un valor molt important per a tots els col·lectius implicats: els estudiants, el professorat, les universitats de l’exterior, el sistema universitari i la mateixa societat dels territoris de parla catalana.  
 
Pel que fa a la procedència del professorat de Xarxa Llull, el curs acadèmic 2017-2018 un 12% dels docents provenen de les Illes Balears.  
 
Programes balears de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior   
 
Al llarg de l’any, des de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, s’han programat tot un ventall d’accions internacionals amb la participació de les Illes Balears.
 
En la línia estratègica d’incrementar la visibilitat i el prestigi dels estudis i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a l’exterior i gràcies a l’aportació del Govern balear, durant aquest curs acadèmic s’han creat dos nous espais de recerca en estudis catalans en universitats europees. Per una banda, s’ha creat la Càtedra Marià Villangómez d’estudis catalans a la Universitat de Leipzig (Alemanya), que preveu la presència d’un professor visitant que imparteix cursos per a estudiants de grau i de màster en els àmbits de la sociolingüística, la lingüística aplicada, la traducció i la interpretació, i l’organització anual d’un simposi. També s’ha posat en marxa el Centre d’Estudis Catalans a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, a Polònia amb una jornada dedicada a grans escriptores del segle XX, entre les quals, Carme Riera. Totes dues iniciatives a proposta de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern balear, que també les ha finançat.
 
La contribució del Govern balear també ha permès tornar a oferir la Balearic Island Studentship in Catalan Studies a la Universitat Queen Mary de Londres, una beca de doctorat per a un estudiant postgraduat sobre estudis catalans.  
 
Des de l’IRL, també es promouen diverses actuacions formatives adreçades als estudiants de fora del domini lingüístic a fi que puguin desplaçar-se als territoris de parla catalana amb l’objectiu de millorar els seus coneixements de català, fer-hi una immersió lingüística i cultural. Enguany, s’han organitzat dues estades a les Illes Balears. La primera ha estat la tercera edició del Viatge cultural a Mallorca per a estudiants britànics, celebrat del 2 al 7 de juliol. La segona serà una estada lingüística a les Illes Balears que tindrà lloc a Menorca i Mallorca del 2 al 14 de setembre.  
 
Finalment, s’han organitzat diverses  activitats acadèmiques i culturals a les universitats, que han contribuït a fer visible i incrementar tant la presència com l’impacte social de la llengua i cultura catalanes a l’exterior, així com a crear un entorn favorable per estimular-ne la recerca. D’entre les activitats realitzades s’ha programat la participació d’escriptors i artistes balears com ara Biel Mesquida o el menorquí Ponç Pons.  
 
S’adjunta el programa de les jornades 
#JIPC18 

http://www.caib.es/pidip2front/jsp/adjunto?codi=2186130&idioma=ca 

https://www.llull.cat/monografics/jornades18/   
https://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/aprendre_catala.cfm