torna

Detall de la notícia

Imatge 3432018

La música arriba a més d'11.000 alumnes de les Illes Balears amb els concerts didàctics del programa "Viu la cultura" durant aquest curs escolar 2017-2018

Per tal de potenciar l’aprenentatge de la música i els hàbits culturals, “Viu la cultura” programa cada curs escolar tota una sèrie de concerts didàctics destinats als alumnes dels centres educatius de les Illes Balears. Es tracta de concerts en els quals és tan important la música o la història que expliquen com la manera de transmetre-la als alumnes, a més, sempre fent-los participar de manera activa.

Els concerts didàctics es duen a terme a diferents auditoris de les Illes Balears: a Mallorca, a l’Auditori del Conservatori de Palma i a l’Auditori d’Alcúdia; a Menorca, al Teatre Principal de Maó, a l’Auditori de Ferreries i a la Sala Polivalent del Canal Salat de Ciutadella; a Eivissa, a l’Auditori de Can Ventosa, i a Formentera, a la Sala Municipal de Cultura de Sant Francesc.

La programació dels concerts que es fa cada curs escolar intenta ser sempre atractiva, variada i adaptada a les necessitats de la comunitat educativa.

El cicle de concerts es va iniciar celebrant el Nadal amb tots els alumnes amb un concert de nadales. Aquest curs els alumnes de Mallorca han gaudit del concert “Cantam Nadales”, interpretat pel grup Cap·pela, uns clàssics dins “Viu la cultura” que no deixen mai de sorprendre amb el seu repertori i bona feina damunt l’escenari, creant un clima de perfecta comunicació i interacció amb l’alumnat. Més de 3.000 alumnes repartits en tres dies cantaren les nadales de sempre i nadales menys conegudes d’altres països, però gràcies a l’ajuda de tots els membres del grup, els alumnes tot d’una se les feren seves.
 
Els alumnes de Menorca, Eivissa i Formentera també cantaren nadales, però aquest cop amb el concert “Cançonetes de Nadal”, nadales de sempre i nadales pròpies de la cantant mallorquina Marta Elka, acompanyada dels seus músics. Una simbiosi perfecta de veu i instruments i amb una participació activa dels alumnes durant tot el concert, alguns des del mateix escenari, tocant amb els músics, i els altres des del seu seient, cantant, fent ritmes i petites coreografies. Hi assistiren gairebé 2.000 alumnes de Menorca, al Teatre principal de Maó i a l’Auditori de Ferreries, i més de 1.000 alumnes d’Eivissa (Auditori de Can Ventosa) i Formentera (Sala Municipal de Sant Francesc).
 
L’any 2018 s'inicià amb el concert didàctic “El viatge del Petit Príncep: el musical”, una adaptació del conte El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry, amb més de 1.460 alumnes assistents. L’espectacle, de la companyia Arsis produccions, combinava música amb cançons d’estils diferents (pop, rock, blues, soul...), grans actors i cantants, i una escenografia espectacular (projeccions, animacions…), plena d’imaginació.
 
El mes de febrer arribava el torn del concert “Història del Rock”, sota el guiatge del cantant Cris Juanico, que posà la veu acompanyat de quatre músics de pop–rock (guitarra, teclat, bateria i baix); tots plegats capficaren petits i grans en els sons del rock, amb la interpretació en directe de fragments de cançons enllaçades entre si i projeccions de l’època que anaven acompanyades de la narració de les circumstàncies històriques, socials o culturals que les envoltaven. Escoltàrem ritmes de blues com “Blues en sol” de Guillem d’Efak, Chuck Berry o Elvis Presley; grups i cantants com Pink Floyd, Bob Dylan, The Beatles, The Rolling Stones, Jimy Hendrix, Led Zeppelin, The Police, Queen, Michael Jackson o REM. També s'hi destacà la relació del rock amb la música d’altres cultures: Bob Marley, Manu Chao, Santana… Amb un total de 1.183 alumnes assistents.

Els més petits de totes les Illes sortiren de les aules per anar al concert “Olives per somiar”, interpretat a la veu per la “Fada despistada”, un ésser màgic que volia ensenyar als més petits com es gaudeix si es canta abans d’anar a dormir. Durant el concert, acompanyada dels seus músics, els “Somiatruites”, cantà cançons per anar a dormir, per somiar, per ballar i per despertar-se. Els nins i nines participaren cantant, ballant les coreografies, badallant... i s’aproparen al món musical treballant la veu, la memòria auditiva i l’expressió rítmica i corporal. D’aquesta manera s’entén un auditori com un espai per a la imaginació. Hi participaren més de 2.700 alumnes.

Amb la voluntat d’acostar el món de l’òpera al públic més jove, amb el baríton Pablo López, acompanyat de la soprano Maia Planes (cantant) i l’actriu Esther López, que feia de connexió entre el públic i els actors, s'ha ofert el concert didàctic “Operamida”. En aquest concert el públic, en aquest cas els alumnes, triaven la seva pròpia història d’una manera totalment democràtica, eren ells mateixos qui decidien el que succeïa a continuació, ja que podien triar qui havien de ser els protagonistes, què havien de fer, com ho aconseguirien i, sobretot, com acabaria. Tot amb l’objectiu d’apropar els infants al món de l’òpera des d’una perspectiva de joc, en la qual se sentien implicats en la història i no com a simples espectadors passius. El concert es va representar a totes les Illes amb la participació de més de 1.000 alumnes.

El cicle s'acabà fent un “Passeig pel Jazz”, amb el grup Miranda Jazz Quartet, format per guitarrista, saxo tenor, contrabaix i bateria; es proposava un concert amb l’objectiu principal de donar a conèixer l’origen i l’evolució d’un estil musical tan conegut com és el jazz.

Per tot això, des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Cultura, ens satisfà que els concerts didàctics del programa “Viu la Cultura” del curs 2017/18 han complert amb escreix el seu objectiu essencial, però, sobretot, que han contribuït a fer estimar i valorar la música en qualsevol estil i format, entre els joves estudiants de les Illes Balears, un dels potencials públics que esdevé un dels objectius estratègics del Pla de Cultura de les Illes Balears: que la cultura sigui la base de l'educació.