torna

Detall de la notícia

Imatge 3423123

El Pla de Lluita contra la Precarietat en el Treball comptarà amb 32 inspectors

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han presentat el Pla de Lluita contra la Precarietat en el Treball, que enguany comptarà amb 32 inspectors i subinspectors repartits per totes les Illes, els quals faran un total de 1.300 inspeccions programades en matèria de temporalitat i parcialitat, que se sumen a les 2.327 actuacions de la programació ordinària d’Inspecció de Treball a les Illes Balears.

 
El pla compleix enguany la seva quarta edició i ja ha beneficiat més de 16.200 treballadors, que en tres anys han vist millorades les seves condicions laborals, amb la transformació dels seus contractes temporals a indefinits i amb l’ampliació de les seves jornades laborals.
 
La presidenta ha manifestat que l'objectiu del Pla és “protegir els drets dels treballadors i treballadores, i acabar amb aquells que se salten les regles i competeixen de forma deslleial, deixant en mal lloc a totes aquelles empreses que sí que les compleixen i fan les coses bé”.
 
La ministra de Treball ha posat en relleu la tasca que s’està duent a terme a les Illes Balears en matèria de condicions laborals i de distribució de riquesa i ha anunciat que el Ministeri ja treballa per ampliar el Pla de Lluita a tota Espanya, atesos als seus resultats. També s’ha compromès a “reactivar” i convocar la Mesa d’Ocupació de Qualitat a l’Hosteleria al més aviat possible.
 
Armengol ha apuntat a la sintonia entre el Govern i el nou Ministeri de Treball, defensant que “no només es tracta de crear ocupació, sinó que aquesta ocupació sigui en condicions dignes, justes i de qualitat”.
 
En aquest sentit, ha assenyalat que “ara que comptam amb la complicitat del nou Govern espanyol i que es reactivarà la Mesa d’Ocupació de Qualitat a l’Hosteleria, esperam seguir treballant per impulsar el reconeixement de les malalties professionals de les cambreres de pis, enfortir el diàleg social i la negociació col·lectiva i ajudar a estendre plans de lluita pioners com aquest, a la resta de l’Estat”.
 
El Pla de Lluita 2018
 
Les Illes Balears són pioneres en aquest pla, que va posar-se en marxa el 2015 en els mesos de major activitat. Enguany, la campanya de control se centra en els mesos de juliol i agost, a totes les Illes. La distribució geogràfica és: 16 inspectors a Mallorca, que duran a terme 650 actuacions; 6 inspectors a Menorca, que faran 240 intervencions; 8 inspectors a Eivissa, amb 320 accions programades i 2 a Formentera, amb 80 inspeccions programades.
 
El Pla de Lluita presenta un triple objectiu per tal d’assolir una millora de l’ocupació: transformar en indefinits aquells contractes temporals sense una causa real, convertir en contractes a temps complet els falsos temps parcials i assegurar unes cotitzacions reals, segons el temps treballat.
 
Resultats del Pla de Lluita del 2017
 
Les 1.300 inspeccions es dirigiran a la vigilància dels contractes temporals i la verificació de la parcialitat. La passada edició del Pla de Lluita va suposar que es duguessin a terme 1.300 actuacions, amb més de 12.300 contractes revisats, i que varen transformar-ne 6.151.
 
Dels 9.563 contractes temporals revisats, un 42% es trobaven en frau de llei i es varen convertir en indefinits. Per altra banda, dels 2.800 contractes a temps parcial, prop de 300 exigiren ampliacions de jornada.
 
Reactivació de la Mesa d’Ocupació de Qualitat a l’Hosteleria
 
La Mesa està formada per organitzacions sindicals i empresarials, el Govern espanyol i les comunitats autònomes. Es divideix en quatre submeses: formació en hosteleria, càrregues de treball, Inspecció de Treball i hosteleria i malalties professionals de les cambreres de pis.
 
Per a les Illes Balears aquest Mesa és d’especial rellevància, atès que des que es va constituir, i amb el suport de les organitzacions sindicals i empresarials de l’arxipèlag, la Conselleria de Treball ha liderat els avanços nacionals en aquesta matèria, amb l’objectiu que es reconeguin les malalties professionals de les cambreres de pis i s’estudiïn les càrregues de treball del col·lectiu.