torna

Detall de la notícia

Imatge 3417840

Patricia Gómez assisteix al primer Consell Interterritorial convocat per la ministra Carmen Montón, en el qual es tractarà la recuperació del dret a la sanitat universal

La consellera de Salut, Patricia Gómez, assistirà aquest dijous, 28 de juny, al 117è Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut convocat per la ministra Carmen Montón.

Aquesta sessió preveu un sol punt en l’ordre del dia que tractarà sobre la recuperació de la universalitat en el Sistema Nacional de Salut, compromís adquirit pel nou equip de govern socialista per retornar el dret a la sanitat a totes les persones residents a l’Estat espanyol, sigui quina en sigui la situació administrativa.

Patricia Gómez —com la resta de consellers de sanitat d’autonomies actualment liderades per governs d’esquerres— defensarà la proposta del Ministeri per a la recuperació d’aquest dret en totes les comunitats autònomes.
La consellera ha recordat que l'evidència científica demostra que l’accés de tots els ciutadans a cures essencials i de qualitat no només millora la seva salut i esperança de vida, sinó que també protegeix tota la població, redueix la pobresa i promou la igualtat entre les persones. “Està demostrat que és molt més costós per al nostre sistema públic de salut excloure determinats col•lectius, privar-los d'una continuïtat assistencial i d'accions de promoció de la salut, per atendre'ls només en situacions d'urgència”.

Cal recordar que a les Illes Balears aquest dret es va recuperar el juliol de 2015, i va ser una de les primeres mesures que va impulsar l’equip de govern de Francina Armengol. Fins avui, ja ha suposat tornar a incloure en el sistema públic de salut d’aquesta comunitat 13.462 persones que n’havien quedat excloses com a conseqüència de l’aprovació del Reial decret llei 16/2012 de mesures urgents per a la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut.

Per illes, a Mallorca 10.225 persones en situació irregular ja han recuperat el dret a l’assistència sanitària pública; 2.203, a Eivissa; 839, a Menorca, i 195, a Formentera.