torna

Detall de la notícia

Imatge 3404082

El servei de neteja del litoral ja ha recollit més de 12 tones de residus, sobretot plàstic i fustes

El servei de neteja del litoral d’aquest estiu compta amb 30 barques que feinegen a la costa de les Illes Balears des del passat mes de maig i que estaran operatives fins a finals de setembre. Es tracta de 26 barques de tipus virot, les quals recullen residus a primera línia de costa, i de 4 barques de semilitoral, amb més calat i amb capacitat d’actuar a més distància de la costa, repartides per totes les illes.

 

Aquest matí, la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha pogut comprovar in situ les tasques de neteja d’una de les embarcacions que treballa per la zona de Porto Cristo, a Mallorca.

 

La presidenta ha destacat que “aquest servei públic és únic a la Mediterrània” i que, a més, es va millorant: “amb la nova subcontracta hem incrementat tant el nombre de barques com la seva eficiència energètica”, ha indicat. Així mateix, ha destacat que enguany ja s’han recollit més de 12 tones de residus. “Això vol dir que tenim una xifra insuportable de residus a la mar i que necessitam una major conscienciació col·lectiva”. Per la seva banda, el conseller Vidal, ha emmarcat aquesta actuació en una política global del Govern per disminuir la generació de residus a les Balears. “Cal fer una passa més, com la que vàrem fer divendres amb l’aprovació del projecte de Llei de residus”, ha indicat Vidal, ja que “aquell residu que no es genera després no s’ha de recollir”. En aquest sentit, el conseller ha informat que el 40% dels residus recollits són plàstics”.

 

Durant la resta de l’any, una tercera part de les embarcacions continuarà disponible per poder treballar i, si és necessari, intervenir en vessaments a la mar, en moments concrets d’acumulació de brutor o en zones on l’accés per terra és dificultós.

Xifres de recollida

Durant els primers 21 dies del mes de juny, s’han recollit un total de 9.205 quilograms de residus, que suposen una mitjana de 438 quilos per dia. Pel que fa al mes de maig, es varen recollir 3.158 kg, una mitjana de 163 kg diaris.

 

Els residus recollits són sobretot plàstics i fustes, mentre que la resta és vegetació. Com a curiositat, enguany també s’ha recollit una caravel·la portuguesa i se n’han vist una dotzena d’exemplars a les platges. A més, el servei de neteja del litoral ha atès 16 avisos, dels quals 12 eren de l’112 i de Salvament Marítim, mentre que els 4 restants eren d’institucions o particulars.

 

El servei de neteja del litoral depèn de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), una de les empreses públiques de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern, que està subcontractada a l’empresa FCC (Fomento de Construcciones y Contratas). La nova concessió es va adjudicar l’any passat amb una durada de tres anys (2017-2019) i va implicar importants millores, com la recuperació de les barques de semilitoral, eliminades durant la passada legislatura, o la utilització d’una flota més sostenible.