torna

Detall de la notícia

Imatge 3400640

Formentera compta des d'avui amb una Oficina de Voluntats Anticipades

La directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en  Salut, Margalida Frontera, ha presentat avui a l'Hospital de Formentera la posada en marxa de l'Oficina de Voluntats Anticipades.

Acompanyada pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer; per la subdirectora d’Atenció Primària del Servei de Salut, Rosa Duro, i pel director de l'Hospital de Formentera, Antonio Sanz, la directora general ha explicat que “la declaració de voluntats anticipades és una eina administrativa important que té l'objectiu de preservar el dret de les persones a decidir sobre el seu procés de morir”.

Margalida Frontera ha aclarit que aquesta iniciativa de la Conselleria de Salut —coordinada per la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut i la Direcció d’Atenció Primària d’Eivissa i Formentera— té l'objectiu d'afavorir l'accessibilitat dels usuaris a aquest servei, i oferir als formenterencs i a les formenterenques la possibilitat de manifestar anticipadament les seves voluntats i formalitzar, per tant, el seu testament vital en el centre de salut, sense la necessitat de desplaçar-se fins a Eivissa com fins ara.

"És una qüestió d'equitat, de garantir els mateixos drets per a tots els ciutadans de les Illes, independentment del seu lloc de residència. Des de l'inici de la legislatura, aquest Govern ha fet una aposta ferma per apropar els serveis públics a la població i per garantir que les condicions geogràfiques no siguin cap obstacle per a l'accessibilitat als recursos públics", ha afegit la directora general.

La formalització dels documents de voluntats anticipades la duran a terme dos infermers del centre de salut de Formentera; concretament María del Pilar Torres Ferrer i Onofre Sáez Avilés, que han rebut la formació necessària per a aquesta tasca. A partir d’avui es pot demanar cita prèvia al telèfon 900 70 11 30.

Aquest nou punt d'accés a Formentera se suma al que hi ha a Eivissa, als tres de Mallorca i als quatre de Menorca, on es varen posar en marxa tres nous punts d'accés a finals de l'any 2016.

Aquesta iniciativa pionera a Menorca va suposar l'any 2017 un increment d'un 42 % en el nombre de declaracions realitzades respecte de l'any anterior, la qual cosa demostra que l'accessibilitat a les oficines de voluntats anticipades és un determinant clau per a la utilització d'aquest servei.

Dades

Les Illes Balears són la cinquena comunitat autònoma en taxa de declarants, amb una mitjana de 6,50 declaracions per 1.000 habitants per darrere de Catalunya, el País Basc, La Rioja i Navarra.

L'any 2017, a les Illes Balears, es varen registrar 1.119 declaracions, un 20,5 % més respecte de 2016 (691 a Mallorca, 182 a Menorca, 34 a Eivissa, 1 a Formentera i la resta de ciutadans forans).
Així, Formentera presenta actualment la taxa de declarants més baixa de les Illes Balears, amb 1,4 declarants per 1.000 habitants.

L’1 de gener de 2018, el Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears sumava un total de 7.589 declaracions, 17 de les quals eren a Formentera. Un 64,5 % de les declaracions són fetes per dones (4.783) i un 35,5 % per homes (2.806).

Les qüestions que els declarants manifesten estan relacionades amb la donació d'òrgans, amb les cures i els tractaments per rebre, com ara no ser sotmès a actuacions sanitàries contràries als preceptes de la seva religió, o en el cas de trobar-se en una situació irrecuperable, no ser connectats a un respirador o sonda gàstrica, ni qualsevol tractament que allargui la vida.

Les voluntats anticipades també s'utilitzen per nomenar el representant, que és la persona que actuarà en nom del declarant quan aquest ja no pugui manifestar la seva opinió.

Les dades d'aquest Registre són accessibles en tot el territori espanyol i des de la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca, per tal d'assegurar també el dret de consulta de les voluntats dels usuaris de la sanitat privada, s'ha establert un protocol d'accés al registre per a les clíniques privades, que ja s'ha començat a implementar.

Sessions informatives

D’altra banda, s'han convocat avui a l'Hospital de Formentera dues sessions formatives, una per a professionals i una altra per al públic en general amb la finalitat de millorar el grau de coneixement de la població sobre les funcions del Registre de Voluntats Anticipades i sobre la importància de les declaracions per als ciutadans.

Aquestes sessions han estat impartides per Isabel Borràs, responsable del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears, amb la col•laboració d'Àngel Custodio Navarro, secretari del Consell de Formentera.