torna

Detall de la notícia

Imatge 3397311

El projecte Reusing Posidonia promogut per l'IBAVI guanya el premi FAD d'Arquitectura 2018

El projecte Life Reusing Posidonia de catorze habitatges de protecció pública a Sant Ferran (Formentera), dels arquitectes de l'Institut Balear d'Habitatge (IBAVI) Carles Oliver Barceló, Antonio Martín Procopio, Xim Moyá Costa, Alfonso Reina Ferragut i Maria Antònia Garcías Roig, ha guanyat avui el Premi FAD d'Arquitectura 2018, així com el Premi Opinió del públic en la mateixa categoria.
 
L'associació Arquinfad del Foment de les Arts i del Disseny, que concedeix el guardó, ha informat que el jurat ha valorat especialment que aquests arquitectes plantegessin "un model d'habitatge social de gran qualitat arquitectònica, que aprofita els recursos del seu entorn més immediat per plantejar solucions constructives ".
 
El projecte Life Reusing Posidonia és un projecte de canvi climàtic promogut per l’IBAVI i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic,  finançat pel programa LIFE+ per la conservació de la natura, que té com objectiu demostrar la viabilitat d’utilitzar sistemes constructius que redueixen els efectes col·laterals dels models productius actuals. Efectes que de vegades no ens arriben però que els països productors d’origen en paguen les conseqüències. Per això, a més de dissenyar un edifici de consum quasi nul, s’ha prioritzat la utilització de materials ecològics i locals, com els productes artesans propis de l’arquitectura tradicional: fusta, calç, marès, o ceràmica cuita amb clovella d’ametlla i altres restes de fusta.
 
Aquest any els premis han celebrat la seva 60 edició i s'han presentat un total de 484 obres en totes les categories.
 
L'arquitecta Anna Bach ha presidit el jurat d'Arquitectura i Interiorisme, acompanyada pels vocals Ricardo Carvalho, Pau de Solà-Morales, Cristina Domínguez, Carmen Moreno i Susana Pavón, que s'han desplaçat per tota la geografia peninsular i insular durant mesos per valorar les obres susceptibles de ser premiades.
 
En la categoria d'Interiorisme, el premi del jurat i del públic han recaigut en l'obra ‘Can Picafort’ (Mallorca), dels arquitectes Jaume Mayol Amengual i Irene Pérez Piferrer (TEd'A Arquitectes).  
 
El Premi FAD Internacional l'han guanyat ex aequo Esteve Bonell, Marc Collomb, Josep Maria Gil i Patrick Vogel per ‘Parlament Vaudois’ i Jaume Mayol Amengual, Irene Pérez Piferrer  per ‘Escola en Orsonnens’. Aquests últims també han guanyat el premi del públic.
 
La coincidència del Premi FAD amb el Premi del públic és inusual, i no havia succeït des del 2013.
És la primera vegada que arquitectes de Mallorca reben aquest premi. En total, l’arquitectura mallorquina s’ha enduit 6 dels 12 premis que es repartien.