torna

Detall de la notícia

Imatge 3392644

La Conselleria d'Educació rep el CEPA Calvià amb motiu del premi aconseguit al concurs de fotografia vinculat al projecte Eratosthenes Experiment

El conseller d’Educació i Universitat, Martí March, i la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, han rebut avui dematí una representació del CEPA Calvià amb motiu del premi aconseguit al concurs de fotografia vinculat a Eratosthenes Experiment, un projecte educatiu internacional organitzat per Ellinogermaniki Agogi en col·laboració amb Hellenic Mathematical Society.

En representació del CEPA Calvià han assistit a la recepció les dues docents premiades, Iris Morey Serra i Isabel Gutiérrez Palacios; dues alumnes com a representants del grup classe, Marina Pol Delgado i Rosa Rico Muñoz; la directora, Francisca Muñoz Solomando; el secretari, Jesús García Ferre, i la cap d’estudis, Catalina Oliver Cardell.

 

Projecte per reproduir l’experiment d’Eratosthenes

El Departament Cientificotecnològic del CEPA Calvià va dur a terme un projecte multidisciplinari adreçat als alumnes de 3r i 4t d’Educació Secundària per a Persones Adultes (ESPA) que tenia com a objectiu treballar de manera conjunta les matemàtiques i les ciències naturals perquè l’alumnat relacionàs conceptes de les dues àrees i entengués la part pràctica d’assignatures que a vegades resulten massa abstractes.

El projecte va consistir en reproduir l’experiment que al segle III aC va dur a terme Eratosthenes per mesurar el radi de l’esfera terrestre. Per aquest motiu, les professores Iris Morey i Isabel Gutiérrez varen decidir unir-se, juntament amb els alumnes de 3r i 4t d’ESPA, al projecte internacional Eratosthenes Experiment. En aquest sentit, els centres educatius de tot el món que participaven en aquest projecte, s’havien de posar d’acord per reproduir l’experiment d’Eratosthenes al mateix temps i llavors compartir les seves dades i experiències.

L’experiment es va realitzar a les 12.56 hores del dia 21 de març de 2018, un dia després de l’equinocci de primavera, i va consistir en mesurar l’ombra projectada per un pal d’un metre de longitud situat verticalment sobre el terra horitzontal. Amb aquesta mesura i calculant amb Google Maps la distància de la seva ubicació a un punt de l’Equador situat en la seva mateixa longitud, es pot obtenir per proporcionalitat el radi de la Terra.

Associat a l’experiment es va convocar un concurs fotogràfic per al professorat, premi que varen aconseguir les professores abans esmentades amb una fotografia que simulava l’esfericitat de la terra al seu voltant.