torna

Detall de la notícia

Imatge 3392492

El nou centre de dia i de nit de l'Hospici de Felanitx ja és una realitat

“Després de l’estiu, gràcies a una inversió de gairebé 1.700.000 euros, 38 veïns i veïnes de Felanitx en situació de dependència tindran la vida un poc més fàcil i podran viure millor”. La presidenta ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’edifici, acompanyada per Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Cooperació; Margalida Puigserver, presidenta de l’IMAS; Joan Xamena, batle de Felanitx, i Juan Manuel Martínez, gerent del Consorci de Recursos Sociosanitaris. L’acte ha comptat amb la presència dels felanitxers i felanitxeres que s’han sumat a la jornada de portes obertes, on també s’ha descobert una placa commemorativa del centre.

“Amb la reforma de l’Hospici de Felanitx –ha continuat Armengol–, recuperam un edifici històric, que portava anys tancat, i l’obrim perquè doni servei als felanitxers i felanitxeres: per ajudar a les famílies i cuidar dels padrins i padrines del poble”. Una fita, ha destacat, “resultat del compromís i el treball en equip de l’Ajuntament de Felanitx, el Consell de Mallorca i el Govern, als quals vull agrair la seva implicació”.

Santiago ha explicat que, una vegada finalitzades les obres de rehabilitació de l’edifici cedit per l’Ajuntament, i a falta d’instal·lar el mobiliari, el centre disposarà de 38 places destinades a persones en situació de dependència: 30 places de centre de dia a la planta baixa (530m2) i 8 places per al servei d’estades nocturnes a la primera planta (453 m2). Unes places, ha indicat, s’integraran a la Xarxa d’Atenció Pública a la Dependència de les Illes Balears.

“L’objectiu és crear noves places de centres de dia i que aquests tipus de centres estiguin presents a tots els municipis. Volem apropar les solucions als ciutadans i ciutadanes per millorar la seva qualitat de vida”, ha afegit la consellera.

Inversió: 1.680.000 euros

El cost total del projecte ha estat d’1.680.000 euros. El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, que és el responsable de les obres, ha assumit el 60% del cost total, és a dir, 1.008.000 euros, dels quals 789.600 provenen de la Conselleria de Serveis Socials, i 218.400, del Consell Insular de Mallorca (IMAS). D’altra banda, l’Ajuntament de Felanitx ha aportat el 40% restant, que ascendeix a 672.000 euros.

Polítiques de dependència

D’altra banda, tant la presidenta del Govern com la consellera de Serveis Socials i Cooperació han posat en relleu la importància de fer front a l’envelliment de la població, millorant l’atenció a la cronicitat i tots els serveis relacionats amb la dependència, perquè “a més de viure més anys, els vivim millor”.
En aquest sentit, han apuntat a una política de dependència “compromesa, responsable i planificada”, que ha permès, entre altres coses: incrementar un 48% les persones beneficiàries de la Llei de dependència; multiplicar per cinc els serveis d’ajuda a domicili; crear nous serveis, com el de teleassistència; o posar en marxa un pla d’equipament de serveis socials, amb el qual s’estan ampliant i construint noves residències i centres de dia, i que està incorporant nous cuidadors i ciudadores, amb l’objectiu de “garantir drets i millorar l’atenció de les persones dependents”. Durant aquesta legislatura, s’han integrat a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència 434 noves places de residència.