torna

Detall de la notícia

Imatge 3385066

L'afiliació a la Seguretat Social al maig marca un nou màxim històric amb 544.858 persones treballant i tota la nova ocupació indefinida

El nombre d’afiliacions registrades a la Seguretat Social al mes de maig a les Illes Balears ha estat de 544.868, el que representen un increment anual de 18.753 persones i una variació positiva del 3,6%, el que suposa assolir un nou màxim històric en aquest període. En el conjunt nacional l'increment interanual d'afiliacions al maig ha estat del 3,1%.

En termes intermensuals les Illes presenten un increment de 52.830 afiliacions, un 10,7% més respecte al mes de d’abril, mentre a nivell nacional l'augment ha estat d'un 1,3%. Així, de manera conjuntural, 1 de cada 5 llocs de treball creats a Espanya són de Balears.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha indicat que l'afiliació de maig confirma les dades apuntades en mesos anteriors "ja que evidencien el reforçament del mercat laboral, el qual es troba en plena temporada turística".
El conseller ha afegit que els increments d'afiliació registrats al maig confirmen un escenari de consolidació de la temporada turística ja que del total d’afiliats 134.920 pertanyen al sector de l'hostaleria, “dada que reflecteix un màxim històric en aquest sector”.

Tota l’ocupació neta és indefinida 

D’altra banda, l'ocupació indefinida ha crescut al mes d’abril, última dada disponible, un 7,6% en produir-se 17.296 llocs de feina nets. Cal destacar que, per primera vegada, tota l'ocupació neta generada és indefinida i l'ocupació temporal perd terreny. Pel que fa a l’ocupació indefinida, el creixement interanual al maig és d'un 7,6% (a l’Estat un 4,1%), mentre la temporal es redueix interanualment un 3,6%.

Negueruela ha assenyalat que l'avanç de la contractació indefinida "és un fet singular, ja que és la primera vegada que l'ocupació temporal es redueix de forma interanual, des de la reactivació econòmica".

En termes intermensuals la contractació indefinida ha crescut al maig el 35,9% (19,6% a l'Estat) i la temporal s'ha reduït un 6,8% (-0,1% a l'Estat).

Reducció de la parcialitat

Pel que fa a la parcialitat, a l’abril, darrera dada disponible, la generació neta d'ocupació s'ha concentrat en contractes a temps complet, aconseguint una variació positiva interanual de 14.336 afiliacions, mentre l’ocupació a temps parcial cau en 1.798 afiliacions. La taxa anual de parcialitat el mes d’abril es redueix 1,1 punt, i se situa en 17,1%.

Atur

El nombre de persones aturades al maig ha estat de 39.068. Aquesta és la primera vegada des del 2008 que la xifra d’atur del mes de maig se situa per sota de les 40.000 persones. El descens interanual de l’atur al maig ha estat de 6.556 persones, un 14,4%, (-2,51% a l’Estat).

En termes interanuals l'atur al maig cau a tots els territoris i de manera més accentuada a Formentera (-11,9%), seguida de Menorca (-7,5%), Eivissa (-6,3%) i Mallorca (-5,4%).
Pel que fa a les dades intermensuals, l'atur a les Illes Balears presenta un descens de 6.556 persones respecte a l’abril, és a dir, es redueix un 15,1%. En aquest mateix període l'atur a nivell estatal minva un -2,51%.

L’atur de llarga durada es redueix més intensament

El conseller Negueruela ha informat que al maig es van registrar 13.247 desocupats de llarga durada, fet que suposa un descens del 15,7% respecte al maig de 2017, i gairebé la meitat si es compara la dada amb maig de 2015.

Prestacions

Al maig hi ha hagut 22.074 persones aturades sense prestació per desocupació, en termes relatius un 56,5% del total d'aturats de la comunitat autònoma.