torna

Detall de la notícia

Imatge 3371066

Les Illes Balears aplicaran el Pla Autonòmic contra la Tracta de Dones i Nines per a l'Explotació Sexual i la Prostitució a partir del mes de desembre

El Pla Autonòmic contra la Tracta de Dones i Nines per a l’Explotació Sexual a les Illes Balears estarà enllestit el proper mes de desembre, moment en el qual es començarà a aplicar per part de les distintes administracions, institucions, cossos i forces de seguretat, entitats i agents implicats, després del consens assolit entre totes les parts.  
“La tracta de persones és una de les grans causes de drets humans dels nostres temps. Cada vida que alliberem, cada vida que salvem, serà un petit gran triomf de la justícia i la dignitat humana, que ens definirà com a societat. El missatge és clar: a la tracta, tolerància zero”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes valoracions avui matí al Consolat de Mar, quan ha presidit la constitució de la Taula per a la coordinació d’aquest pla.
Durant la reunió, s’han tractat el disseny, els objectius i el calendari per a l’aplicació de les estratègies d’actuació del Pla. El proper mes de setembre ja se signarà el protocol de coordinació entre totes les parts implicades. El Govern s’ha compromès a dotar pressupostàriament les mesures previstes en el Pla que s’emmarquin dins les seves competències.

La consellera de Presidència, Pilar Costa, acompanyada per Rosa Cursach, directora de l’Institut Balear de la Dona, ha ressaltat la unió i el compromís de tots els implicats en aquest Pla, així com el consens de les forces polítiques, i ha destacat que amb la constitució de la primera taula, “el Govern posa en la primera línia de l’agenda política la lluita contra la tracta, l’explotació sexual i la prostitució”. “Aportarem recursos i mesures concretes per acabar amb una forma d’esclavitud i violència masclista que atempta contra els drets més fonamentals de les víctimes i, concretament, de les dones”, ha afegit.


El Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut Balear de la Dona, ha impulsat l’elaboració d’aquest Pla en compliment de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, que estableix com a violència masclista “la tracta d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, la imposició, mitjançant la força o amb intimidació, de relacions sexuals no consentides, i l’abús sexual o qualsevol acte que impedeix a les dones exercir lliurement la sexualitat”.
 
Per a l’elaboració i aplicació del Pla es treballarà amb tres taules de treball diferents i específiques per tal de concretar les accions d’intervenció i coordinació en diverses àrees, i implicar tots els agents: la Taula Jurídica, la Taula Social i la Taula Interinstitucional. Les tres taules seran coordinades des de l’Institut Balear de la Dona i s’hi debatran i  consensuaran les estratègies i mesures marcades en el Pla.


A més de l’estratègia de les taules de treball per diversificar la feina i establir coordinacions, s’estan duent a terme dues investigacions en paral·lel per poder incorporar al Pla, per una banda, la veu de les dones que han estat víctimes de tracta, i per l’altra, conèixer els aspectes tècnics respecte de la intervenció dels cossos i forces de seguretat, i de les entitats que intervenen en l’atenció a les dones que exerceixen la prostitució.


En la Taula constituïda avui també s’ha exposat l’estat de la qüestió sobre la prostitució i la tracta de dones a les Illes Balears, que, segons ha explicat Jaume Perelló, pedagog membre del Grup d’Estudi de la Prostitució a les Illes Balears (GEPIB) i responsable de l’elaboració del Pla, és diversa, complexa i difícil de quantificar. Per això mateix, un dels objectius del Pla, ha manifestat, és sumar esforços per conèixer l’abast i la magnitud del problema i poder posar en marxa iniciatives allà on faci falta i de la millor forma possible.


Constitució de la Taula
La Taula està constituïda per representants de: la Conselleria de Presidència, Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, la Conselleria d’Educació i Universitat, Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, la Conselleria de Salut, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, la Delegació del Govern, el Consell Insular Mallorca, el Consell Insular Menorca, el Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament de Calvià, la FELIB, l’Institut de Medicina Legal i Forense, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el Col·legi Oficial d'Advocats de les Illes Balears, el Grup d'Estudi de la Prostitució de les Illes Balears (GEPIB), el COPIB, la Universitat de les Illes Balears i entitats com Metges del Món, Casal Petit, Fundació Amaranta i Creu Roja.