torna

Detall de la notícia

Imatge 3363727

La Conselleria de Cultura inicia les activitats pròpies de l'Any Llompart

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha organitzat tot un seguit d’activitats per commemorar l’Any Llompart, les quals s'han preparat per les direccions generals de Política Lingüística i de Cultura i també per l’Institut d’Estudis Baleàrics.

El Govern de les Illes Balears ha declarat el 2018 com a Any Llompart amb la participació també del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, la Universitat de les Illes Balears, l’Obra Cultural Balear i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), entre altres entitats.

Amb motiu del 25è aniversari de la mort de l'escriptor i activista cultural Josep Maria Llompart, el passat desembre el Consell de Govern va aprovar la declaració institucional per declarar el 2018 Any Josep Maria Llompart. És voluntat del Govern de les Illes Balears commemorar la seva figura, com a reconeixement a la persona i en gratitud a la seva trajectòria.

La Direcció General de Política Lingüística ha organitzat la conferència Josep Maria Llompart: apunts de sociolingüística, a càrrec de la professora de la UIB Maria del Mar Vanrell, que s’impartirà a vuit poblacions no només de les Illes Balears, sinó del conjunt del territori catalanoparlant. A part de la conferència, s’editarà un programa de mà amb textos de l’autor que es repartirà a les conferències.
 
Localitat Data Lloc
Manacor 22 de maig, 19 h (23/5/1925: data naixement) Institució Pública Antoni Maria Alcover
Inca 30 de maig, 19 h Claustre de Sant Domingo
Barcelona 13 de juny (14/6/1985: ingrés a la Secció Filològica IEC) IEC
Maó 26 de setembre (Dia Europeu de les Llengües), 20 h seu IME
Eivissa 17 d’octubre, 19 h IEE
Formentera 18 d’octubre, 19 h Sala d'Actes de l'Àrea de Cultura del Consell de Formentera
Sueca 26 d'octubre, 19 h Espai Joan Fuster
Palma 29 d’octubre, 19 h (lectura manifest manifestació “Per l’autonomia”, 1977) Ca n’Oleo

El lloc web de l’Any Llompart (anyllompart.cat) ha estat creat i gestionat per part de la Conselleria, en concret, per la Direcció General de Cultura; el web és molt útil per seguir l’actualitat sobre les activitats per commemorar aquest any dedicat a l’escriptor, poeta i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993).

A més, la Conselleria, des de la Direcció General de Cultura, va organitzar la lectura poètica de la Jornada Viu la Cultura a Ca n'Oleo del passat 24 de març de 2018. Durant la Setmana del llibre en català a Brussel·les, va organitzar una Jornada dedicada als instruments tradicionals de les Illes Balears, amb ballada i xeremiers, i la conferència de la professora de la UIB Caterina Valriu. Ha estat, a més, l'encarregada de publicar punts de llibre dedicats a l'Any Llompart, a més del disseny del logotip de l'Any Llompart, així com del disseny i impressió dels cartells de sobretaula.

Pròximament, organitzarà l'espectacle Llumenaret blau de Biel Oliver, a Ca n'Oleo, el 14 de juliol. Durant els mesos de setembre i octubre de 2018, tindrà lloc un concert de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, amb lectura poètica inclosa, a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Per la seva banda, l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) ha publicat un nou número, el 35, de la col·lecció ’Paraula de poeta’ de Josep M. Llompart. Se n’han fet 3.000 exemplars, que són gratuïts, d'una edició que està pràcticament esgotada, per això està en marxa una segona tirada de 3.000 més. A més, ha adquirit els exemplars que quedaven a l’editorial Calambur de l’antologia bilingüe de Llompart (2003), una coedició de l’Institut d’Estudis Baleàrics, per a la seva distribució. També participa pròximament en la publicació pròximament de la traducció en castellà de ‘Mandràgola’, primer títol d’una nova col·lecció de traduccions de poetes de les Illes Balears; una iniciativa de l'IEB, en col·laboració amb Calambur.

A més, a través de la línia d'ajuts de literatura de l'IEB, s'han subvencionat dues publicacions d'Adia Edicions: Vocabulari privat d'Antònia Vicens i Josep M. Llompart, 50 relats entrecreuats entre Vicens i Llompart amb epílegs de Vicenç Llorca i Pilar Arnau, i Mai no et deturis de Josep M. Llompart, amb epíleg de Cèlia Riba. Aquest últim és un recull de poemes de l’autor que repassa exhaustivament la producció poètica dedicada a homenatjar algun autor, pintor, artista o amic. Des de Joan Miró i Salvador Espriu fins a Federico García Lorca, passant per Miquel Costa i Llobera o Botticelli. A la part final, deu autors actuals fan el seu homenatge particular a Llompart: Antoni Vidal Ferrando, Lucia Pietrelli, Gaspar Jaén, Josep Piera, entre d’altres.

Amb la col·laboració de la Conselleria, també s'han realitzat diversos actes de commemoració: el 20 de gener, al Casal Balaguer de Palma, es va fer un homenatge a Llompart, per part de l’AELC, amb la participació de la consellera Fanny Tur i el director de l'IEB, Francesc M. Rotger. El 16 d’abril, es va fer la presentació a Palma de Vocabulari privat, a càrrec d’Antònia Vicens, Cèlia Riba i Pau Vadell a la Llibreria Drac Màgic, i que el 9 de maig, es va presentar a Barcelona a càrrec d’Antònia Vicens, Cèlia Riba, Sebastià Portell i Vicenç Llorca, en la Llibreria Calders.

La Conselleria, a més, ha posat de nom Josep Maria Llompart al Centre de Català de Palma, que es traslladarà a la nova seu de la Conselleria, Ca n'Oleo.