torna

Detall de la notícia

Imatge 3352263

Per primera vegada a les Illes Balears es pot estudiar l'FP en vitivinicultura

El proper curs 2018/2019 serà el primer en què a les Illes Balears es podrà estudiar el cicle superior de Formació Professional en Vitivinicultura, que s'impartirà a l'IES Felanitx, en modalitat d’FP Dual.
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha destacat avui matí, durant una visita al celler Vi d'Auba, un dels que oferiran les pràctiques, que aquest cicle “neix d'una petició de l'Ajuntament de Felanitx i del sector del vi” i ha ressaltat que es tractarà d'una formació “molt integral per a un sector que és punter i estratègic a les Illes Balears”. A més, “implica treballar la terra”, ha indicat la presidenta, remarcant el valor afegit que això suposa. Així mateix, la cap de l'executiu ha repassat l'aposta del Govern durant aquesta legislatura per millorar l'oferta d'FP “amb més professors, més cicles i més possibilitats d'estudi”.
La presidenta Armengol ha fet aquesta visita avui matí acompanyada del conseller d’Educació i Universitat, Martí March, de la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda, i del batle de Felanitx, Joan Xamena. També hi han el president de la D.O. de Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, i la directora de l’IES Felanitx, Maria Barceló.
El nou cicle formatiu forma part de la família d’indústries alimentàries. Tindrà una oferta de 15 places i una durada total de 2.000 hores. L’alumnat que s'hi matriculi adquirirà les capacitats d’organitzar, programar i supervisar la producció en la indústria vitivinícola, controlant la producció i les operacions d'elaboració, estabilització i envasat de vins i derivats. 
Es tracta d’una formació de dos anys de durada que, un cop acabada, permet treballar en empreses vitivinícoles, dedicades a la producció de raïm, elaboració, criança i envasament de vi, i també a indústries de destil·lats de vi, concentració de mostos, elaboració de vinagres i altres productes derivats del raïm i del vi.
Per fer aquests estudis es necessita la col·laboració d’empreses amb les quals es duen a terme contractes d’aprenentatge per a la formació dels alumnes. A dia d’avui, els cellers que han manifestat el seu compromís de col·laboració són: Armero & Adrover y Vi d'Auba (Felanitx); Pere Seda y Miquel Gelabert (Manacor); Can Coleto y Miquel Oliver (Petra); Can Majoral (Algaida); Bodegues Bordoy (Llucmajor); Binigrau (Biniali); Mortitx (Pollença); Can Ribas (Consell); 7103 (Santa Maria); Son Vives (Banyalbufar); Macià Batle (Binissalem); Ca Sa Padrina (Sencelles) i Son Ramon (Santa Margalida).

5 cicles nous a les Illes Balears

El nou curs comptarà amb una oferta de 406 cicles formatius a les Illes Balears, dels quals 88 són d’FP bàsica, 192 de grau mitjà i 125 de grau superior, en totes les modalitats i règims. 
Del total de cicles, 12 seran de nova implantació, 4 dels quals s’oferiran per primera vegada a les Illes Balears. Es tracta dels cicles d'FP bàsica d'arts gràfiques i d'FP de grau superior de laboratori d'anàlisi i control de qualitat, els dos a l’IES Josep Maria Llompart de Palma; el cicle de grau superior d'energies renovables, que s'impartirà a l'IES Pau Casesnoves d'Inca; i el cicle de vitivinicultura, que avui s'ha presentat a Felanitx. Pel que fa al cicle de laboratori, es tracta d'una doble estrena, ja que suposa incorporar la família de química per primera vegada a l'oferta formativa illenca.
A més, es recupera el cicle de grau mitjà de construcció, de la família d’edificació i obra civil a l’IES Politècnic, que s’impartirà conjuntament amb la Fundació Laboral per a la Construcció. Aquest cicle s’havia ofert anteriorment però ja feia molts d’anys que no es podia estudiar a les Illes.
Del total dels cicles formatius, n’hi ha 11 que s'impartiran en la modalitat dual, 6 dels quals són de grau superior. En total, suposen una oferta de 203 places. 
Dos dels objectius destacats de l’oferta d’FP per al curs 2018/19 són la consolidació dels cicles incorporats des d’inici de legislatura i la incorporació contínua de famílies i cicles que completin l’oferta existent. Des del curs 2016/17 al 2018/19 s’hauran incorporat 45 cicles, dels quals 16 són de nova implantació.
La millora de l’oferta no és només en quantitat sinó també en qualitat. Per al curs 2018/2019 està previst augmentar la plantilla en 40 professors, que, a més de cobrir la docència dels nous grups de primer i la dels grups de segon corresponents a les implantacions del curs actual, també permetran millorar el seguiment individualitzat dels projectes que segueixen els alumnes d’FP dual, continuar amb l’augment de desdoblaments i dur a terme el procés de creació de Son Llebre com a Centre de Referència Nacional, entre d’altres. En aquesta línia, també s’ha de destacar que s’ha davallat la ràtio d’FP bàsica a 18 alumnes.
El curs actual 2017/18 15.000 alumnes han cursat algun nivell d’FP.