torna

Detall de la notícia

Imatge 3349104

El Govern obre un Centre de Català a Manacor, el cinquè de la xarxa a les Illes Balears

Incrementa fins a cinc els Centres de Català: tres a Mallorca, un a Menorca i un altre a Eivissa
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, inaugura aquest dilluns 7 de maig a les 19 hores el nou Centre de Català de Manacor, un espai que amplia la xarxa de centres a totes les Illes Balears fins a un total de cinc, i és el segon que s’hi incorpora en aquesta legislatura després que es reobrís el de Palma.
 
El Centre de Català de Manacor, situat a l’aula Llull de l’Escola Municipal de Mallorquí (molí d’en Beió), es va obrir als usuaris el passat 9 d’abril de 2018 gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Manacor i l’Institut d’Estudis Baleàrics, òrgan depenent de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.
 
Aquest dilluns presenten el nou espai la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur i la batlessa de Manacor, Catalina Riera, acompanyats del director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Francesc M. Rotger, i la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà.

En la seva intervenció, la consellera ha destacat "la llengua com a patrimoni de tots, per això és necessari fer polítiques per protegir-la i normalitzar el seu ús. L'obertura de centres d'autoaprenentatge de català són una aposta perquè la llengua tengui la funció d'eina d'integració i cohesió social".
 
A més del Centre de Català de Manacor, n’hi ha quatre més ubicats a Palma, Inca, Eivissa i Ciutadella, els quals formen part de la Xarxa de Centres de Català de les Illes Balears, gestionada per l’Institut d’Estudis Baleàrics.
 
Els centres de català són espais dotats de mitjans i materials per facilitar l’aprenentatge individualitzat del català, que s’ajusten a les necessitats i al ritme personal de cada aprenent. Els usuaris hi poden assistir quan volen i les hores que volen en la franja horària de cada centre. S’hi pot estudiar qualsevol nivell de català, des de l’inicial fins al llenguatge administratiu.
 
RECURSOS
 
Al Centre de Català de Manacor es pot fer feina amb els llibres de consulta, manuals, diccionaris i fitxes autocorrectives. A part, els usuaris també poden utilitzar l’ordinador per a les comprensions orals, dictats en línia, i programes d’autoaprenentatge. Tenen a la seva disposició llibres de lectura adaptada que poden agafar en servei de préstec.
 
Tot i ser un sistema d’autoaprenentatge, l’assessora del centre guia els usuaris en tot moment i els fa un seguiment del seu procés d’aprenentatge.
 
SESSIONS DE CONVERSA
 
Per practicar la part oral, cada mes es penja al tauler d’informació un calendari de sessions de conversa. Cada usuari que vulgui participar d’una sessió de conversa del seu nivell s’ha d'apuntar a la papereta corresponent. Les sessions de conversa tenen una durada aproximada d’una hora, i hi ha d’haver un mínim de dues persones i un màxim de sis.
 
ACTIVITATS
 
De tant en tant s’organitzen activitats culturals i literàries per als usuaris, com la que es va fer pel dia de Sant Jordi “Endevina endevineta”. Aquestes activitats poden ser compartides amb altres centres de català, com la que organitza el Centre de Català d’Inca: sortida a Ciutadella dia 8 de juny per veure el Centre de Català de Ciutadella i visita guiada per la ciutat.
 
PREU
 
Els usuaris del centre de català paguen una quota quadrimestral de 10 €. És gratuït per a les persones que estan a l’atur i per als estudiants.
 
HORARI
 
El Centre de Català de Manacor té obert els dilluns i dimarts de 10 a 14 h, i els dimecres de 10 a 13 i de 16 a 19 h.
 
ADREÇA I CONTACTE
 
Escola Municipal de Mallorquí (molí d’en Beió). Passeig del Ferrocarril, 79
Tel.: 627 32 91 91
C/c.: ccmanacor@iebalearics.org
També a Facebook.