torna

Detall de la notícia

Imatge 3345280

L'exposició itinerant del projecte europeu contra el canvi climàtic Life Reusing Posidonia arriba a Madrid el 8 de febrer a la Casa del Reloj

\ L’exposició —que vincula patrimoni, arquitectura i canvi climàtic— arriba a Madrid, reclamant la recuperació dels recursos locals i l’arquitectura vernacla com a mesura de lluita contra el canvi climàtic

 

8 febrer 2018- 18 febrer 2018

Casa del Reloj (Sala Primavera). Paseo de la Chopera, Madrid

 

El projecte contra el canvi climàtic LIFE REUSING POSIDONIA és  un projecte de Governança Mediambiental promogut per l’IBAVI i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, finançat amb fons europeus del programa LIFE+ per a projectes de conservació de la natura. Té com a objectiu oferir dades contrastades a totes les administracions amb competències en regulació urbanística o mediambiental (ajuntaments, consells, autonomies, etc.)

 

Les dades s’han obtingut avaluant un edifici prototip de 14 habitatges de protecció pública a Formentera, a on s’han assajat fórmules per reduir la petjada ecològica dels edificis, basades en la recuperació de solucions constructives pròpies de l’arquitectura tradicional, i se n’ha monitorat el bon funcionament en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, demostrant que aquest model permet reduir més d’un 60% la contaminació durant la seva construcció en comparació a un edifici convencional.

 

La conclusió és que mentre cercàvem solucions que dotessin de contingut al terme “sostenibilitat” en el sector de la construcció, hem oblidat i deixat desaparèixer el que teníem devora, que en el cas de les Balears es tracta de la calç, la ceràmica cuita amb clovella d’ametlla, les pedreres de marès, la fusta reutilitzada o la Posidònia oceànica. Tots aquests materials constitueixen un patrimoni etnològic de les Illes Balears que cal protegir i també fomentar-ne l’ús com a alternativa als materials importats de fora. Aquest principi es pot aplicar a cada regió.

 

En el cas de la posidònia, es tracta d’una planta protegida i, per tant, la seva utilització requereix el permís del govern autonòmic que correspongui. Només s’utilitza la fulla morta i neta sense arena de les capes superiors a aquelles zones on hi ha una acumulació excedent sobre del volum necessari per no afectar l’ecosistema dunar de la platja.

 

L’exposició inclou una mostra de posidònia seca de l’any 1.387 en perfecte estat de conservació. Ara el seu us s’ha recuperat com a aïllament dels sostres.

 

A l’exposició es presenten les conclusions dels estudis realitzats i ja ha recorregut les quatre llles Balears, Barcelona i Sevilla. I ara arriba a Madrid, i continuarà la seva gira per Còrsega, Sardenya, Sicília, Creta i París.

 

La inauguració serà aquest dijous 8 a les 19.00 a la Sala Primavera de la Casa del Reloj, espai cedit per l’Ajuntament de Madrid, i la presentació institucional serà a càrrec de Joan Groizard Payeras, Director General d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, i Maria Antònia Garcias Roig, directora gerent de l’IBAVI.

 

L’acta inclou la projecció d’un documental en VOS i una taula rodona amb els experts locals Alberto Nanclares, del col·lectiu Basurana, Verònica Sánchez, del col·lectiu n’UNDO, i Iñaki Alonso, de l’associació Ecónometro. La taula serà moderada per Carles Oliver, director del projecte Life Reusing Posidonia, qui presentarà el projecte.

 

 

Per a més informació:

 

www.reusingposidonia.com

http://reusingposidoniacat.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/LifeReusingPosidonia/

https://www.instagram.com/liferposidonia/

https://twitter.com/LifeRPosidonia

 

Carles Oliver Barceló (IBAVI) 971 78 49 89 / 657 81 16 65

 

Imatges del prototip:

 

http://reusingposidonia.com/construccion-del-prototipo/