torna

Detall de la notícia

Imatge 3345187

L'exposició itinerant del projecte europeu contra el canvi climàtic Life Reusing Posidonia arriba a Sevilla el 25 de gener a l'Antic Convent de Santa María de los Reyes

\ L’exposició —que vincula patrimoni, arquitectura i canvi climàtic— arriba a Sevilla i reclama la recuperació de l’arquitectura tradicional com a mesura de lluita contra el canvi climàtic

 

25 gener 2018- 6 febrer 2018

Antic convent Santa María de los Reyes. C/ Santiago, 33, Sevilla.

 

El projecte LIFE REUSING POSIDONIA és  un projecte de Governança Ambiental promogut per l’IBAVI i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, finançat amb fons europeus del programa LIFE+ per projectes contra el canvi climàtic, i té com a objectiu oferir dades contrastades a totes les administracions amb competències en regulació urbanística o mediambiental (ajuntaments, consells, governs autonòmics, governs estatals i Comissió Europea).

 

Les dades s’han obtingut avaluant un edifici prototip de 14 habitatges de protecció pública a Formentera, a on s’han assajat fórmules per reduir la petjada ecològica dels edificis basades en la recuperació de solucions constructives pròpies de l’arquitectura tradicional, i se n’ha monitorat el bon funcionament en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, demostrant que aquest model permet reduir més d’un 60% la contaminació durant la seva construcció en comparació a un edifici convencional.

 

La conclusió és que mentre cercàvem solucions que dotessin de contingut al terme “sostenibilitat” en el sector de la construcció, hem oblidat i deixat desaparèixer el que teníem devora, que en el cas de les Balears es tracta de la calç, la ceràmica cuita amb clovella d’ametlla, les pedreres de marès, la fusta reutilitzada o la Posidònia oceànica. Tots aquests materials constitueixen un patrimoni etnològic de les Illes Balears que cal protegir i també fomentar-ne l’ús com a alternativa als materials importats de fora. Aquest principi es pot aplicar a cada regió.

 

En el cas de la posidònia, es tracta d’una planta protegida i, per tant, la seva utilització requereix el permís del Servei d’Espècies Protegides del Govern de les Illes Balears i la coordinació de l’àrea de Medi Ambient del consell o ajuntament que en gestioni la retirada a les platges.

Només s’utilitza la fulla morta i neta sense arena de les capes superior a aquelles zones on hi ha una acumulació excedent sobre del volum necessari per no afectar l’ecosistema dunar de la platja.

 

A l’exposició es presenten les conclusions dels estudis realitzats i ja ha recorregut les quatre llles Balears i Barcelona. Aquesta setmana arriba a Sevilla, i continuarà la seva gira per Madrid, Còrsega, Sardenya, Sicília, Creta i París.

 

A Sevilla, l’exposició ha estat organitzada per la Consejería de Fomento y Vivienda de la Junta de Andalucía i la inauguració serà aquest dijous 25 a les 19:00 a càrrec de José Manuel Colmenero, Director General de Vivienda, Rehabilitación y Arquitectura de Andalucía, i Eduard Vila, Director General d’Arquitectura i Habitatge de Balears. L’acta inclou la projecció d’un documental en VOS i una taula rodona amb els experts locals Isidoro Gordillo, de Cal de Morón, Rosa Mª Mendoza, directora del projecte Life Posidonia Andalusia, i Eva Morales, arquitecta. La taula serà moderada per Carles Oliver, director del projecte Life Reusing Posidonia.

 

Per a més informació:

 

www.reusingposidonia.com

http://reusingposidoniacat.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/LifeReusingPosidonia/

https://www.instagram.com/liferposidonia/

https://twitter.com/LifeRPosidonia

 

Carles Oliver Barceló (IBAVI) 971 78 49 89 / 657 81 16 65

 

Imatges del prototip:

 

http://reusingposidonia.com/construccion-del-prototipo/